John Williams
Editura Polirom
O capodopera necunoscuta, un roman redescoperit dupa 50 de ani si devenit bestseller international.William Stoner, fiul unor fermieri din Vestul Mijlociu, se inscrie la Universitatea din Missouri pentru a studia agricultura. Incet-incet, isi da seama ca adevarata sa vocatie este literatura. Ajuns profesor, va incerca sa insufle generatiilor de studenti dragostea pentru lecturi, ducind in acelasi timp o viata aparent banala, care capata insa o valoare universala. E, de fapt, viata majoritatii dintre noi, cu conflictele, singuratatile, izbinzile si mai ales infringerile noastre intr-o lume cel mai adesea potrivnica. Stoner este o experienta literara unica, un imn inchinat literaturii care ne modeleaza vietile.„Stoner e un roman admirabil, o descoperire extraordinara pentru toti iubitorii de literatura.” (Ian McEwan)
Petre Barbu
Marea petrecere
Editura Cartea Romaneasca
Marea petrecere este un roman de dragoste. Este povestea initierii in iubire ca o falsa incercare de salvare a sufletului. Este o ratacire in labirintul vietii, o carte in care moartea este un bun pretext pentru a invata lectia iubirii, caci disparitia fiintelor iubite ne impinge sa traim viata cu si mai mare pasiune. Pentru a umple golul. Pentru a intirzia (intr-o amagire!) propriile suferinte si apropierea sfirsitului.
Marea petrecere este si povestea esecului existential al unei familii din Romania legate nu prin iubire, ci prin suferinta generata de o boala fara speranta, fara scapare, dar si povestea esecului unei societati, ravasita de minciuna si coruptie, roasa de un cancer pe care oamenii il accepta resemnati, ei insisi contaminati de aceeasi boala. Asa incit aproape nimeni nu mai stie cine este pacientul care trebuie salvat: omul sau societatea?
Nikolai Nosov
Habarnam
Editura Humanitas
Aşa cum v-am anunţat, seria aventurilor lui Habarnam şi ale prietenilor săi nu s-a încheiat. Nici n-avea cum. Prichindeii, după cum ştiţi, sunt dornici să călătorească, sunt foarte curioşi şi, mai presus de toate, plini de neastâmpăr. De data asta ei vor să pornească spre Lună. Ideea călătoriei i-a venit lui Ştietot şi, ca s-o ducă la îndeplinire, a construit o navă cosmică, cu care să zboare doar prichindeii cei mai disciplinaţi, adică bineînţeles nu Habarnam şi Gogoaşă.
Dar ce să vezi? Lucrurile au luat o altă întorsătură: tocmai ei doi ajung primii pe Lună, unde au parte de peripeţii de tot soiul cu „prichindeii lunatici”, nişte prichindei cu altfel de apucături şi altfel de preocupări decât cei pământeni.
Sfatul nostru este să nu lăsaţi cartea din mână până ce nu veţi afla cum i-a salvat Ştietot, împreună cu Cerceluşa şi cu Scrumbiuţa, pe cei doi aventurieri şi cum s-au întors cu toţii pe Pământ.
Wells Tower
Să distrugi şi să arzi tot
Editura Curtea Veche
„Lumea este un loc nesigur în povestirile triste/amuzante/incomode ale lui Wells Tower, unde oamenii buni au vise rele şi unde chiar şi cei nu chiar „atât“ de buni se tem pentru ceea ce-ar putea păţi în această lume ei şi cei la care ţin. […] Acest volum de debut stabileşte definitiv că Wells Tower este un scriitor de un neobişnuit talent.“-Michiko Kakutani, The New York Times
Mark Helprin
Poveste de iarna
Editura Nemira
Pătrundeți în atmosfera saloanelor Belle Epoque, într-un New York magic, acoperit de zăpezi și bătut de vânturi cumplite. Într-o noapte de iarnă, Peter Lake, un mecanic orfan, crescut în fabulosul ținut al lacurilor, pătrunde în casa magnatului Penn și o descoperă pe Beverly, o tânără frumoasă și mistuită de febră, privind stelele pe acoperișul înghețat. Între cei doi se înfiripă o iubire care îl va purta pe Peter prin mai multe epoci și spații în încercarea de a întoarce timpul pentru a o aduce înapoi pe iubita sa. Din călătoria lui se naște una dintre cele mai încântătoare povești scrise în literatura americană.„Autorul creează tablouri de o frumusețe și de o limpezime care orbesc ochii sufletului.“-Publishers Weekly