Secretarul Camerei Deputaților: Miercuri, votul final în cazul deputaților Cătălin Teodorescu și Marko Attila

Rapoartele Comisiei juridice privind solicitarea ministrului Justiției de încuviințare a arestării preventive a deputaților Cătălin Teodorescu și Marko Attila vor fi citite în ședința de marți a Camerei Deputaților, urmând ca votul final să fie dat de deputați în plenul de miercuri, a declarat Marcel Ciolacu, secretarul Camerei Deputaților, după ședința Biroului permanent de marți.

„Rapoartele în ceea ce-i privește pe cei doi colegi — domnul Teodorescu și domnul Gabor — sunt finalizate și vor fi citite în plen astăzi. Mâine, după votul final de la 12,00-12,30, începe votul cu bile cu ridicarea imunităților”, a precizat Ciolacu.

El a adăugat că membrii BP a decis ca votul final pe cele două rapoarte să fie miercuri, pentru a fi siguri că va fi cvorum. „Ca să fim siguri, fiind un vot atât de important, e normal să fie mâine”, a spus Ciolacu.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil, marți, cererea Parchetului privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, în timp ce în cazul deputatului Marko Attila nu a fost întrunită majoritatea necesară de voturi pentru încuviințare.

„La Cătălin Teodorescu au fost 15 colegi în sală, 14 au votat pentru încuviințare și un vot a fost împotrivă”, a precizat, după ședința de marți, vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

În ceea ce-l privește pe deputatul Marko Attila, Nica a spus că nu a fost întrunită majoritatea necesară de voturi pentru încuviințare.

„Numărul colegilor a mai crescut cu doi și rezultatul votului a fost 13 voturi pentru încuviințare, două abțineri și două voturi împotrivă. În concluzie, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințare”, a precizat Nica.

În condițiile în care Comisia juridică are în componență 27 de membri, numărul necesar de voturi „pentru” ar fi trebuit să fie 14.

Potrivit procedurii, decizia finală în cazul celor doi deputați revine plenului Camerei Deputaților.

Comisia juridică a dezbătut, marți, întocmirea unui raport pentru scrisoarea ministrului Justiției referitoare la solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind cererea de încuviințare a arestării preventive a deputaților Marko Attila-Gabor și Cătălin Teodorescu, acuzați de abuz în serviciu în dosarul în care este implicată și fosta șefă a DIICOT Alina Bica.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat pe 24 noiembrie procurorului general să sesizeze ministrul Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar, deputatul UDMR Marko Attila a fost anunțat că este urmărit penal pe 21 noiembrie.