Spitalele trebuie să aibă organizată structura de management al calității serviciilor medicale pentru a intra în procesul de evaluare, în vederea acreditării, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern privind componența, atribuțiile și modul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale de Acreditarea a Spitalelor (CoNAS), publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.
„CoNAS va fi finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat”, prevede proiectul de HG.
Potrivit sursei citate, în procesul de acreditare, CoNAS va putea utiliza, în condițiile legii, evaluatori de spitale, cetățeni români și străini persoane fizice, certificați de către comisie.
În prezent, doar persoanele juridice participau la procesul de evaluare a spitalelor, ceea ce genera dificultăți în contractarea serviciilor de evaluare cu evaluatorii care trebuie formați și certificați de către CoNAS, arată nota de fundamentare.
Comisia va organiza pregătirea, calificarea și formarea continuă a evaluatorilor de spitale și va confirma prin certificare calitatea acestora.
Proiectul mai prevede că instruirea, organizarea și coordonarea corpului de evaluatori de spitale se realizează de către Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, cu suportul profesional al Comisiei prin unitățile de evaluare, analiză și acreditare, conform legislației în domeniu.
„Nivelul taxei de acreditare se fundamentează de către CoNAS și se aprobă, pentru un ciclu de acreditare, prin ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor”, mai arată proiectul.
Potrivit legislației în vigoare, nivelul taxei de acreditare este propus de către Ministerul Sănătății fără să fie fundamentat de către CoNAS, pentru a stabili destinația acestor fonduri.