Cele mai des întâlnite boli cronice

ziua diabetului zaharatExistă mai multe condiţii şi boli profesionale care pot fi considerate cronice:  boli cardiovasculare ischemice ,- cancer pulmonar , cancer colorectal , depresia , diabetul de tip 2 , artrită , osteoporoza , astmul , bolile pulmonare obstructiv cronice , bolile renale cronice , probleme de sănătate orală .

Multe dintre afecţiuni pot fi clasificate ca fiind cronice. Bolile cronice sunt în mare parte caracterizate prin: – cauzalitate complexă , factori multipli de risc , perioade mai lungi de latenţă, curs prelungit al bolii , insuficientă funcţională sau handicap.

Majoritatea bolilor cronice nu dispar spontan şi nu vor fi vindecate complet. Unele pot pune viaţa bolnavului în pericol (cum ar fi infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral). Altele pot persista în timp şi ar putea necesita menţinere intensivă sub control (de exemplu, diabetul zaharat). Deşi majoritatea bolilor cronice persista de-a lungul vieţii unei persoane, acestea nu sunt întotdeauna o cauză de deces (de exemplu, artrită).

Din diverse motive, inclusiv faptul că oamenii trăiesc mai mult iar tratamentul şi managemenul bolilor cronice s-au îmbunătăţit, prevalenta acestora a crescut, în ultimul timp.

Există mai multe condiţii şi boli profesionale care pot fi considerate cronice:  boli cardiovasculare ischemice ,- cancer pulmonar , cancer colorectal , depresia , diabetul de tip 2 , artrită , osteoporoza , astmul , bolile pulmonare obstructiv cronice , bolile renale cronice , probleme de sănătate orală .

Artrita şi alte condiţii înrudite cu aceasta reprezintă principalele cauze de invaliditate în multe ţări ale lumii. Deşi există o serie de măsuri a căror respectare constantă duce la ameliorarea simptomelor acestor afecţiuni, acestea nu sunt suficient puse în practică. Exerciţiile fizice moderate, de exemplu, oferă o serie de beneficii pentru persoanele cu artrită, diminuând durerile articulare şi rigiditatea caracteristică bolii şi pot contribui la consolidarea musculaturii din jurul articulaţiilor sau creşterea flexibilităţii şi a rezistenţei. Bolile cardiovasculare sunt o preocupare la nivel mondial, fiind una din principala cauză de deces. Fumatul, lipsa activităţilor fizice şi nutriţia inadecvată duc la apariţia bolilor de inimă. Modificarea stilului de viaţă este esenţială atât pentru prevenirea cât şi controlul bolilor cardiovasculare.

Cancerul pulmonar este o altă cauză importantă de deces. În mare parte boala este controlată prin măsurile de prevenţie, depistarea timpurie şi strategii de tratament. Diminuarea procentului populaţiei care suferă de cancer implica reducerea prelevantei factorilor comportamentali şi de mediu care pot creşte riscul manifestării acestui tip de cancer. De asemenea, este absolut necesar să se asigure pentru persoanele predispuse la aceste boli şi nu numai servicii calitative de screening.

Riscul de a manifesta cancer colorectal creşte o dată cu înaintarea în vârstă

 

Cancerul colorectal este o altă cauză des întâlnită de deces. Riscul de a manifesta cancer colorectal creşte o dată cu înaintarea în vârstă. Lipsa activităţii fizice, consumul redus de fructe şi legume, o dietă săracă în fibre, obezitatea, consumul de alcool şi tutun pot contribui la apariţia cancerului colorectal. Pentru detectarea cancerului colorectal sunt recomandate în special trei instrumente de screening: sigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia şi testul pentru determinarea sângerării oculte în scaun. Depistat în stadiile timpurii, tratamentul este eficient.

Cancerul de sân este diagnosticat cel mai bine în stadiile sale precoce cu ajutorul mamografiei. În fazele de început tratamentul este eficace. Cancerul de sân se manifestă mai ales în rândul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani.

Diabetul este o boală gravă şi costisitoare destul de des întâlnită. Identificarea din stadiile primare ale bolii, aplicarea modalităţilor adecvate de îngrijire şi menţinerea sub control a condiţiei sunt strategii cheie care trebuie adoptate pentru că afecţiunea sa nu modifice calitatea vieţii bolnavului. Majoritatea persoanelor cu diabet au peste 65 de ani, iar dintre acestea cele mai multe sunt diagnosticate cu diabet de tip 2.

 

Obezitatea, una dintre bolile care a atins proporţiile unei pandemii în multe ţări

 

Epilepsia şi convulsiile nu doar afectează foarte multe persoane, dar costurile medicale presupuse de tratamentul acestor boli sunt destul de importante. Oameni de toate vârstele suferă de aceste condiţii, mai ales cei foarte tineri şi vârstnicii.

Obezitatea este una dintre bolile care a atins proporţiile unei pandemii în multe ţări, la toate grupele de vârstă. Oamenii obezi sau supraponderali au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet, artrita şi unele tipuri de cancer.

 

Problemele de sănătate orală deşi pot avea un impact destul de grav asupra stării generale şi a vieţii unei persoane, sunt destul de des igorate. Acestea pot provoca durere şi suferinţa, implica dificultăţi de vorbire, mestecat, înghiţire şi greutăţi în menţinerea unei diete adecvate.

 

Mulţi oameni nu ştiu că suferă de boli renale până când rinichiul este afectat în proporţie de 90%

 

Bolile cronice de rinichi includ toate condiţiile care implică rinichii cu o durată de cel puţin trei luni, în urma cărora rezultă leziuni renale sau este afectată funcţia renală. În cele mai multe dintre cazuri acestea pot fi prevenite. Din păcate, mulţi oameni nu ştiu că suferă de boli renale până când rinichiul este afectat în proporţie de 90% (când apar simptomele evidente). Din fericire, există teste simple care pot identifica cele mai multe tipuri de condiţii renale, încă din fazele de început ale acestora când pot fi prevenite sau evoluţia lor poate fi încetinită.

Astmul este inflamaţia cronică a tuburilor bronşice care provoacă inflamaţia şi îngustarea cailor respiratorii. Simptomul principal este dificultatea de a respira. Îngustarea cailor bronşice poate fi total sau parţial reversibilă cu medicamente.

Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea densităţii osoase şi pierderea de test osos. Consecinţa sunt oasele fragile şi slabe, care atrage după sine riscul crescut de rupere al oaselor, în special la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi încheieturii mâinii.

Simptomele caracteristice depresiei sunt: tristeţea, starea de deprimare prelungită însoţită de sentimentul de inutilitate, lipsa de energie şi dificultatea de a găsi plăcerea în lucrurile care în trecut declanşau bucurie. O persoană deprimată se simte complet nemotivată în a face orice. Inclusiv îmbrăcatul sau mâncatul devin obstacole majore.

Boala pulmonară obstructiv cronică este o afecţiune care se agravează în timp. Printre manifestările acesteia se enumeră respiraţia şuierătoare, tuse expectorantă, senzaţie de apăsare la nivelul pieptului etc. Fumatul este principala cauză a bolii. Alţi factori declanşatori ai bolii sunt: expunerea termen prelungit la iritanţi pulmonari, cum ar fi aerul poluat, substanţe chimice şi praf.