Frunzele de ţelină,  eficiente contra pro­ble­melor oculare, osoase, musculare şi articulare

telina-1327599493Lăsate pe nedrept în umbră de către bulbul plantei, frunzele ţelinei sunt, de fapt, mult mai active din punct de vedere terapeutic decât le­gendara sa rădăcină.Ţelina conţine în frunzele sale uleiuri volatile cu efecte antibiotice, flavone cu acţiune antioxidantă ori clorofilă cu efecte antitumorale şi anti­virale. Pe de altă parte, proprietăţile sale afrodi­siace, dar şi cele anti-îmbă­trânire şi de reglaj hormonal fac din ţelină un remediu redutabil, fără sea­măn în bucă­tărie şi în… farmacie. 

Frunzele proaspete de ţelină sunt un excepţional reglator al activităţii ovarelor şi a glandelor cortico-su­prarenale. Sucul de ţelină verde (10 linguri pe zi) pre­­vine ciclul menstrual dureros, regularizează perioa­dele de timp dintre menstre şi stimulează uşor apariţia ovulaţiei. Acelaşi suc este un excepţional ajutor pentru tulburările care apar pe fond de stres la nivelul glande­lor suprarenale. Femeile care reţin apă în ţesuturi, care transpiră foarte abundent sau care au tulburări de apetit ar trebui să facă o cură de minimum 30 de zile cu suc de ţelină, din care să consume câte 50 ml, de 2 ori pe zi.
* Contra frigidităţii – se consumă 50-100 ml de vin obţinut din frunze şi seminţe de ţelină, preparat după reţeta de mai jos. Remediul se ia pe stomacul gol sau la minimum două ore după consumarea alimentelor şi cu 15-30 minute înaintea actului sexual. Efectele sunt rapide. Pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale pe termen lung, se recomandă şi salatele cu frunze de ţelină, pul­berea de seminţe de ţelină (2 g pe zi), care au efecte pu­ternice de relansare a activităţii ovarelor.
Frunzele de ţelină stopează procesele oxidative de la nivel celular, prevenind şi chiar inversând sensul pro­ceselor de îmbătrânire. Se recomandă consumul de frun­ze de ţelină proaspăte (minimum 50 g zilnic), aso­ciat cu o dietă preponderent crudivoră, cele două mij­loa­ce tera­peutice conjugate făcând adevărate minuni. Se ţine o cură de minimum 3 luni, timp în care se con­su­mă zil­nic ţelina proaspătă, asociată cu o alimentaţie integral vegetariană, gătită termic doar în proporţie de 30%.
Frunzele de ţelină sunt foarte eficiente contra pro­ble­melor oculare, osoase, musculare şi articulare, de­oa­rece sunt bogate în flavonoide, cu efecte antiinfla­matoare, în vitamina C, în fitohormoni cu efect întine­ritor. Cura cu ţelină este foarte importantă şi pentru com­baterea efectelor secundare nefaste ale corticoi­zi­lor, diureticelor şi statinelor, cu care sunt adesea tratate afecţiunile vârstei a treia.

Ţelina şi bolile cardio-vasculare

Sucul din ţelină verde este folosit în mod tradiţional în China pentru reducerea presiunii arteriale şi pre­venirea bolilor de inimă. Reţeta este simplă: se ames­tecă sucul de frunze cu miere în cantităţi egale şi se administrează 5 linguri din acest amestec, de 3 ori pe zi, timp de minimum o lună. Studii recente au arătat că după 6 săptămâni de tratament, valorile presiunii arte­riale au scăzut, la cei mai mulţi dintre pacienţi, cu 12-15%, aceasta datorându-se atât efectelor vasodi­lata­toare, cât şi celor diuretice ale acestui zarzavat.
Frunzele de ţelină sunt eficiente şi contra ischemiei cardiace, ajutând la prevenirea infarctului. Aceasta, deoarece ţelina are în compoziţia frun­zelor sale aşa-numitele „ftalide”, substanţe care au efecte relaxante asupra muscula­turii netede şi care fac arterele să îşi mă­rească diame­trul. Mai mult, această categorie de sub­stanţe redu­ce nivelul hormo­nilor de stres din sânge, împiedi­când astfel vaso­constricţia şi pu­seele de hiper­ten­siune. Se recomandă cura cu suc de ţelină (150 ml pe zi), dar şi consumul de ţelină sub formă de salată, în cure de 6 săptămâni, minimum.

Ţelina şi cancerul

Studii de laborator au arătat că anumite substanţe active din ţelină, aşa-numiţii compuşi acetilenici, sto­pează creşterea tumorilor. Alte substanţe din acest zar­za­vat, cumarinele, au un important rol în prevenirea pro­ceselor de malignizare. Ca atare, se recomandă – atât pentru prevenire, cât şi ca adjuvant contra afec­ţiunilor tumorale – consumul de ţelină proaspătă, sub formă de salată, câte 50-70 g pe zi.
Efecte deosebite are ţelina contra cancerului de co­lon şi de rect, un studiu făcut în China, la Colegiul de Medicină din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer colo-rectal, a dovedit că un consum ridicat de frunze de ţelină şi de ceapă verde, în special, şi de zarzavaturi verzi, în general, ameliorează această formă de cancer. Un rol la fel de important îl au – se pare – cele două ve­getale şi în prevenirea acestei forme de cancer. Se reco­mandă, aşadar, con­sumul zilnic de salate de cru­dităţi, asezonate din belşug cu frun­ze de ţelină şi de ceapă verde.
Ca adjuvant contra leucemiei şi a limfomului ma­lign Hodgkin se recomandă consumul de suc de ţelină verde, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în pro­por­ţii egale cu suc de rădăcină de mor­cov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împiedica deterio­rarea unor substanţe conţinute de frunzele de ţelină, substanţe care sunt o speranţă în trata­men­­tul acestor afecţiuni. Studii de medicină ex­pe­ri­mentală au arătat că mai multe prin­cipii active con­ţinute de ţelină (luteolina şi ftalidele) inhibă dezvoltarea tumorilor, inducând apoptoza, adică moar­tea progra­mată a celulelor canceroase.