Măsuri de urgență în Filipine în așteptarea super-taifunului Hagupit

Autoritățile de la Manila au decis joi închiderea școlilor și a instituțiilor publice dintr-o mare parte a țării în contextul apropierii super-taifunului Hagupit, format în Oceanul Pacific, care ar urma să ajungă în Filipine sâmbătă, informează EFE.

Centrul de Alertă pentru Uragane, cu sediul în Hawaii (SUA), a informat joi că furtuna a crescut în intensitate, având vânturi de 240 de kilometri pe oră și rafale care pot atinge 296 de kilometri pe oră.

Taifunul Hagupit are un diametru de 700 de kilometri și va afecta 4,5 milioane de persoane când va ajunge în arhipelagul filipinez, potrivit estimărilor Oficiului ONU pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar (OCAH).

El poate provoca inundații, viituri, alunecări de teren, prăbușirea unor copaci, precum și alte considerabile daune mai ales în partea orientală și centrală a arhipelagului filipinez. Sunt în pericol și zona de nord a insulei Mindanao și cea de sud a insulei Luzon.

Aproximativ 15-20 de taifunuri se înregistrează anual în Filipine, în sezonul ploilor, care începe în iunie și se încheie în noiembrie.

Anul trecut, taifunul Haiyan, unul dintre cele mai puternice din istorie, s-a soldat cu 6.300 de morți, peste 1.000 de dispăruți și 14 milioane de sinistrați.