Aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare până la optime, la nivelul întregului teritoriu agricol (agrometeo)

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al țării, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 6-12 decembrie 2014.

Din punct de vedere meteorologic, în prima parte a intervalului de prognoză, va predomina o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit pe întreg teritoriul agricol. Spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, regimul termic devenind normal pentru această perioadă, în aproape toată țara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între—3 și 9 grade Celsius, în primele zile (abaterile termice pozitive fiind între un grad și 4 grade) și între—3 și 6 grade Celsius spre sfârșitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale.

Maxima aerului va fi cuprinsă între—2 și 11 grade Celsius, în toate regiunile agricole ale țării, iar minimele vor oscila între—4 și 6 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, izolat producându-se îngheț la suprafața solului.

În perioada următoare, se întrevăd precipitații sub formă de ploaie în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în primele zile ale perioadei, în sudul țării cantitățile de apă pot depăși 15 l/mp.

Conform specialiștilor ANM, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al țării.

În acest context, ritmurile de creștere și dezvoltare la culturile agricole se vor desfășura în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, în depresiunile din nordul și centrul țării procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite și chiar stagnate temporar.

Culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge predominant fazele de răsărire (60-100%), apariție a frunzei a treia (40-100%) și înfrățire (20-100%). La rapiță semănată în perioada optimă se va menține faza de înfrunzire, plantele având în medie 5-15 frunze, iar la speciile pomi-viticole rămâne starea de repaus biologic, în toate plantațiile.

În condițiile meteorologice menționate, lucrările agricole de sezon se vor desfășura pe ansamblu normal, cu excepția zilelor cu precipitații.

Agrometeorologii recomandă, în perioada următoare, efectuarea controlului viabilității plantelor la culturile de toamnă, încorporarea gunoiului de grajd în câmp și fertilizarea cu îngrășaminte pe bază de fosfor și potasiu.