Fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean rămâne în arest

Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), rămâne în arest preventiv după ce judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au respins contestația.

Crinuța Dumitrean a fost arestată preventiv pe 25 noiembrie, însă a făcut contestație, respinsă de instanța supremă.

Dumitrean a făcut parte, alături de Alina Bica, actualii deputați Cătălin Florin Teodorescu și Marko Attila, precum și de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 15 martie 2011, Crinuța Dumitrean, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, împreună cu ceilalți membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru terenul în suprafață de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea).

Membrii comisiei, luând la cunoștință concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit în cadrul metodei comparației vânzărilor variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării din punct de vedere al suprafeței, locului amplasării și datei evaluării, susțin procurorii.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii comisiei s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, membrii comisiei au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese și din faptul că, în ședința din 24 februarie 2011, atunci când dosarul nr. 22714/FFCC a mai fost analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea ședință, fiind solicitată participarea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Pe 22 noiembrie, Alina Bica, Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, foști membri ai Comisiei Centrale, precum și evaluatorul Emil Nuțiu au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.