IATA: Companiile aeriene vor înregistra profituri record în 2014 și 2015, în urma scăderii prețului țițeiului

Operatorii aerieni vor înregistra câștiguri record în acest an și un avans de încă 25% anul viitor, datorită creșterii economiei mondiale și a ieftinirii combustibilului, a anunțat miercuri Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Bloomberg.

Companiile aeriene din întreaga lume ar urma să înregistreze în acest an profituri cumulate de 19,9 miliarde de dolari, față de 18 miliarde de dolari cât a prognozat IATA în iunie, iar anul viitor câștigurile ar putea urca la 25 miliarde de dolari. În 2013, profitul s-a ridicat la 10,6 miliarde de dolari.

Prețul combustibilului, care anterior reprezenta 40% din costurile totale, va înregistra anul viitor o proporție mult mai scăzută din aceste costuri, încurajând un declin de 5,1% al tarifelor înainte de taxe, a estimat IATA.

‘Prognoza privind industria aeriană se îmbunătățește. Economia mondială continuă să se redreseze iar scăderea prețului țițeiului va îmbunătăți rezultatele financiare ale companiilor aeriene’, a afirmat directorul general al IATA, Tony Tyler.

Turbulențele politice, conflictele regionale și încetinirea creșterii economice în unele state continuă să afecteze avansul industriei aeriene. La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent a scăzut anul acesta cu 40% iar Tony Tyler se așteaptă ca anul viitor cotația medie a barilului de țiței să se situeze la 85 de dolari, fiind pentru prima dată din 2010 când prețul ar scădea sub 100 de dolari.

Numărul pasagerilor transportați va ajunge la nivelul record 3,5 miliarde în 2014, a estimat IATA.

Cele mai semnificative câștiguri ar urma să le înregistreze operatorii aerieni din America de Nord — 11,9 miliarde de dolari în 2014 și 13,2 miliarde de dolari în 2015, în timp ce firmele europene ar putea raporta profituri de 2,7 miliarde de dolari anul acesta și de patru miliarde de dolari anul viitor.

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) este o organizație ce reprezintă aproximativ 200 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 80% din traficul aerian mondial.