Reprezentanta UNICEF în România: Drepturile copilului devin realitate printr-un angajament politic susținut

Reprezentanta UNICEF în România, Sandie Blanchet, consideră că drepturile copilului devin realitate nu prin declarații, ci printr-un angajament politic susținut.

„Recunoașterea unui drept nu înseamnă neapărat și respectarea lui. În România, progresul indicat de datele statistice naționale ascunde adesea situația disperată a prea multor copii. Sunt copii părăsiți care trăiesc într-o comunitate săracă, în mediul rural, pentru că sunt de etnie romă, pentru că au dizabilități. Aproape 400.000 de copii nu frecventează școala în mod regulat, peste 32.000 de copii trăiesc în sărăcie, cu nici doi EURO pe zi (…), peste 60.000 de copii sunt separați de familiile lor. Drepturile copilului devin realitate nu prin declarații, ci printr-un angajament politic susținut. Puterea și demnitatea unei țări nu sunt asigurate prin bune intenții, ci cu INVESTIȚII strategice”, a afirmat miercuri Sandie Blanchet la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului de Camera Deputaților, ANPDCA și UNICEF cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

Ea a recunoscut că România, ca și multe alte țări ale lumii, a făcut progrese „impresionate și importante” în ultimii 25 de ani în beneficiul copiilor.

Blanchet a apreciat adoptarea de către Parlament, ca un răspuns la apelul său din urmă cu un an, a unei inițiative legislative care interzice instituționalizarea copiilor mai mici de trei ani. Inițiativa legislativă a avut-o ca inițiatoare pe Gabriela Podașcă, deputată PSD, amfitrioană a dezbaterii.

„UNICEF dorește să lanseze un nou îndemn la acțiune. Susținem cu tărie adoptarea unui pachet minim de servicii pe baza căruia copiii să poată fi protejați împotriva separării inutile de familiile lor, să poată merge la școală, să aibă acces la medicina primară și preventivă. Implementarea unui astfel de pachet necesită implicarea cel puțin a unui asistent social, a unui asistent medical comunitar, a unui consilier școlar și în comunitățile cele mai defavorizate a unui mediator școlar și a unui mediator sanitar”, a precizat Sandie Blanchet.

Reprezentanta UNICEF a subliniat că România a fost una dintre primele țări din lume care au ratificat Convenția privind Drepturile Copilului.

Președintele Comisiei de MUNCĂ din Camera Deputaților, Florin Iordache, a demonstrat prin date statistice progresele din domeniul protecției copilului în România. El a arătat că în 1990 se înregistrau 16.000 de decese pe an la copiii mai mici de 5 ani, în 2012 această cifră a scăzut la 3.000, că în 1990 erau 100.000 de copii instituționalizați, față de 24.000 în prezent și că rata de înscriere în învățământul preșcolar a crescut de la 54% în 1990 la 80% în prezent.

Președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, a subliniat necesitatea îngrijirii copiilor de propriii părinți în familie și, acolo unde este cazul, facilitarea accesului familiei la servicii comunitare integrate.

„Progresul înregistrat în domeniul protecției drepturilor copilului este rezultatul unui efort de echipă al autorităților statului, al specialiștilor și al organizațiilor neguvernamentale. (…) Vrem să avem copii sănătoși, educați și îngrijiți de propriii părinți în familie. Unii părinți trebuie ajutați. Acesta este motivul pentru care susținem necesitatea susținerii accesului lor la servicii comunitare integrate. Asistentul social, asistentul medical, comunitar și mediatorul școlar sunt specialiștii pe care ne bazăm”, a spus Coman.