Scopul acestei diete este să laşi Candida „să moară de foame”. Având în vedere că zahărul încurajează înmulţirea ciupercilor, acesta trebuie evitat cu stricteţe în toate formele sale, inclusiv ca lactoză (zahăr din lapte), malţ şi fructoză (zahăr din fructe).
Alimente de evitat pentru a preveni infecţia cu candida
Carbohidraţii simpli trebuie evitaţi neapărat deoarece această categorie de alimente include adeseori sirop de porumb, zahăr, melasă, fructe uscate, sucuri de fructe, covrigei etc. care nu fac deloc bine bacteriilor din intestine.
Porumbul şi cartofii sunt şi ele legume contraindicate pentru a evita înmulţirea bacteriilor.Alte substanţe ce trebuie evitate sunt alimentele care fermentează (pâine, sosurile, cremele tartinabile), produsele fermentate (alcool, oţet), brânza cu mucegai, ciupercile şi energizantele (ceai, cafea).
Alimente care te ajută să scapi de candida
Vegetalele cu frunze verzi precum varza, broccoli, spanacul sunt alegeri perfecte într-o dietă anti-candidoză deoarece au un conţinut foarte scăzut de zahăr natural. Murele şi merele sunt de asemenea acceptate, atât pentru conţinutul scăzut de zahăr, cât şi pentru beneficiile lor nutriţionale şi proprietăţile antioxidante.
Peştele şi carnea slabă sunt şi ele indicate, precum şi consumul de usturoi, care are rol de combatere a ciupercilor şi care întăreşte sistemul imunitar. Nu trebuie să uitaţi nici de hidratare. Apa joacă un rol esenţial în combaterea candidozei şi ajută la detoxifierea organismului, astfel încât se recomandă consumul a cel puţin 8 pahare de apă pe zi.Candida te va face adesea să pofteşti la mâncărurile preferate şi interzise, drept pentru care va trebui să dispui de o armată întreagă de voinţă pentru respectarea regimului. În plus, trebuie să fii conştientă că regimul ar trebui ţinut încă un an pentru a consolida echilibrul florei intestinale, chiar dacă simptomele au dispărut complet.
Vei vedea că, în scurt timp, slăbiciunea pentru dulciuri va dispărea, astfel că respectarea unei diete fără zahăr va fi mult mai uşoară.
Vitamine care previn candida
Un program de suplimente poate contribui la corectarea dezechilibrelor în toleranţa glucozei, a dereglărilor hormonale şi a nivelului de histamină, contribuind, de asemenea, la detoxifierea corpului de poluanţi.Într-un program al nutrienţilor calculat cu grijă şi pus la punct de către nutriţionistul tău, vitamina C ar trebui luată la nivelurile tolerate de intestine pentru a ajuta corpul să se debaraseze de toxine. În plus, acidul pantotenic (vitamina B5), administrat în doze de câte 500 mg de două ori pe zi, ar putea reduce efectele adverse ale acestor toxine.
Remedii naturale în lupta cu candida
Unul dintre cei mai utili agenţi antifungici este acidul caprilic, un acid gras care există în mod natural în nuca de cocos. Marele său avantaj este acela că nu afectează bacteriile bune din intestine, acţionând doar asupra celor care ne fac rău. Acest acid este liposolubil, astfel că va pătrunde rapid prin membranele celulare şi va ajunge în siguranţă în colon, unde îşi va executa cu măiestrie efectele benefice.În lupta cu temuta Candida există 5 adversari redutabili care poartă numele de: pelin, propolis, aloe vera, arbore de ceai şi extract din sâmburi de grepfrut. Pe toţi îi vom detalia în cele ce urmează:
Pelinul – are proprietăţi antifungice recunoscute şi este util împotriva unei game variate de agenţi patogeni, fără să afecteze bacteriile benefice. Se pot face spălături intravaginale cu infuzie concentrată de pelin (3 linguriţe la un litru de apă).
Propolisul – este o substanţă care, conform cercetărilor efectuate de specialişti de la Universitatea din Bratislava, este remarcabil de eficientă împotriva tuturor infecţiilor fungice ale pielii şi corpului. Poate fi luat sub formă de picături, doza putând fi crescută treptat.
Aloe vera – sucul din această plantă sau preparatele fitoterapeutice pe bază de aloe vera şi-au dovedit eficienţa în urma numeroaselor studii de specialitate. În cazl de faţă, aloe vera este o plantă excepţională în prevenirea Candidei, deoarece acţionează ca un antifungic blând, echilibrând flora intestinală.
Uleiul de arbore de ceai – este un agent antifungic utilizat frecvent împotriva bolilor cutanate fungice. Se întâmplă frecvent ca infecţia cu Candida să se asocieze cu alte afecţiuni precum eczeme, psoriazis, acnee, piciorul atletului sau alte infecţii fungice la nivelul pielii ori unghiilor. Poţi aplica în zona vaginului un tampon îmbibat în ulei din arbore de ceai, lasă să acţioneze timp de 20 de minute şi apoi îndepărtează-l. Repetă operaţiunea de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Extractul din sâmburi de grepfrut – este un agent antibiotic, antifungic şi antiviral puternic, al cărui mare avantaj constă în faptul că nu are efecte secundare asupra bacteriilor intestinale benefice. Poate fi administrat sub formă de picături sau capsule, însă este recomandat să ceri înainte părerea unui nutriţionist, care poate stabili doza optimă.
Cura cu probiotice
Bifidobacteriile, sau bacteriile prietenoase cum mai sunt cunoscute, au rolul de a creşte aciditatea prin producerea de acid lactic şi acid acetic şi de a inhiba microorganismele nedorite care rivalizează cu acestea pentru locurile în care să se fixeze.
Principalele bacterii utile în “reflorizarea” intestinelor sunt Lactobacillus acidophilus (care colonizează intestinul subţire), Bifidobacterium bifidum (populează intestinul gros şi vaginul), Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, care produc şi acid lactic când trec prin intestine. Astfel de bacterii benefice sunt conţinute în iaurt, care din acest motiv este un aliment util, cu condiţia să nu existe nici o intoleranţă la produsele lactate.Şi nu trebuie să-ţi faci griji pentru conţinutul de lactoză deoarece acesta este transformat în mare parte în timpul procesării în acid lactic de către bifidobacteriile producătoare de enzime, ceea ce explică gustul său acrişor.