Codrin Scutaru: Românii trebuie să știe că sunt respectați de autoritățile lor și protejați de legislația europeană

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Codrin Scutaru, a salutat sâmbătă reacția președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care acesta se opune comportamentului „prin care toți românii, toți bulgarii sau toți polonezii de pe piața muncii sunt tratați ca și cum ar avea mentalitatea de infractori”.

„Românii care muncesc în Marea Britanie, dar și în alte țări europene trebuie să știe că sunt respectați de autoritățile lor și protejați de legislația europeană. Știm că viața lor departe de familie, departe de copii lor, este cu atât mai grea, astfel încât ultimul lucru pe care suntem dispuși să-l acceptăm este să fie umiliți și tracasați de măsuri și mentalități retrograde. În privința românilor care încalcă legea britanică sau încearcă să obțină necuvenit beneficii sociale, avem și noi, Guvernul României, toleranță zero”, spune Codrin Scutaru într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES.

Secretarul de stat precizează că românii, indiferent de țara unde se află „trebuie să știe că Guvernul României nu va permite niciodată niciun fel de abuz asupra drepturilor lor și legislației europene în vigoare”.

„Planurile premierului britanic David Cameron de limitare a imigrației, dacă într-adevăr există voință politică în acest sens în Marea Britanie, trebuie făcute fără etichetarea negativă a cetățenilor est-europeni care vin cu bună-credință să-și exercite dreptul de cetățean european la libera circulație a forței de muncă”, a afirmat Scutaru.

El este de părere, totodată că „cetățenii români de etnie romă care vin cu bună credință să muncească într-un stat european sunt cetățeni europeni și au aceleași drepturi ca orice cetățean european”. Scutaru apreciază, totodată, că „nu există cetățeni europeni de mâna întâi și cetățeni europeni de mâna a doua. Noua Europă cu care pornim la drum în 2014 nu poate permite astfel de atitudini”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat, în cursul unei dezbateri organizate de televiziunea austriacă, că esteîmpotriva atitudinii incriminatoare potrivit căreia polonezii, românii și bulgarii de pe piața europeană a forței de muncă au o „mentalitate fundamental infracțională”, relatează vineri cotidianul britanic The Telegraph.

„Sunt complet împotriva incriminării tuturor polonezilor, românilor și bulgarilor de pe piața europeană a muncii ca având o mentalitate fundamental infracțională. Sunt oameni care muncesc și își câștigă veniturile”, a declarat Jean-Claude Juncker.

În plus, planul premierului David Cameron de a reduce accesul imigranților la beneficii sociale „îi bate” și îi criminalizează pe est-europenii care au mers să lucreze legal în Marea Britanie, a mai declarat președintele Comisiei Europene, citat de The Telegraph.

„Mai ales în Marea Britanie, care a luptat mereu pentru extinderea Uniunii Europene, trebuie să se pună capăt discriminării țărilor pe unicul motiv că, de obicei, merge bine când sunt stigmatizați alții. Uneori pare mai potrivită autoflagelarea”, a continuat Juncker.

Aflat sub presiunea opiniei publice și a eurofobilor, premierul David Cameron a pledat recent pentru limitarea accesului la ajutoare sociale pentru imigranții din Marea Britanie care provin din Uniunea Europeană.

Planul său, a cărui punere în aplicare rămâne incertă, prevede introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranții să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuințe sociale. O măsură care vizează în primul rând muncitorii slab calificați veniți mai ales din Europa de Est.