MADR: Ajutor de stat de peste 162 de milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură

Valoarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură până la data de 31 decembrie 2014 se ridică la 162,6 milioane de lei, iar cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane litri, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Executiv.

„Guvernul României a adoptat, în ședința din 12 decembrie, hotărârea privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură este până la data de 31 decembrie 2014. Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane litri, iar suma totală alocată schemei de ajutor de stat se ridică la 162,673 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Sumele alocate sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) elaborează procedurile specifice de implementare și control precum și formularistica necesară aplicării schemei temporare de ajutor de stat.

Până la începutul lunii noiembrie, APIA a plătit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură.

De asemenea, în ședința de vineri, Guvernul României a decis să suplimenteze cu încă două milioane de lei bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru apicultorii care au suferit pagube din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, în perioada mai — iulie 2014, întrucât numărul de solicitanți înregistrați a fost mai mare față de numărul estimat de beneficiari.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat vineri, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis au fost majorate la 6,07 milioane de lei, de la 4,1 milioane de lei, iar sumele sunt asigurate de la bugetul de stat.