Proiectul „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est” la ultima activitate din acest an
Proiectul inițiat de Facultatea de Științe Politice și Administrative, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est” a organizat astazi a 28 acțiune. În cadrul evenimentului, desfășurat la Muzeul Unirii din Iași, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul întregului proiect, a lansat volumul „Așa ne-am petrecut Revoluția”, al cărui autor este alături de Generalul Mircea Mureșan. Volumul este tipărit la Editura Institutul European Iași, unul din partenerii proiectului.
„Epoca de Aur e una tristă pentru mine. La sfârșitul acesteia am contribuit și eu. Am participat la Revoluția din 1989, în calitate de militar în termen, la București. Cartea reprezintă un dialog între mine și fostul comandant al microganizoanei, generalul Mircea Mureșan, un volum al cărui evenimente vor fi utile celor care vor să studieze revoluția. Este singura carte în care eu mă expun pe mine”, a precizat Sorin Bocancea, unul din autorii cărții.
Acesta a povestit și firul realizării acestui volum. „În 2012, Generalul Mircea Mureșan a venit la o conferință la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Numele domniei sale îmi era cunoscut, iar când l-am văzut și mi-am dat seama că era fostul comandant al microgarnizoanei în care cu 23 de ani în urmă, în 1989, mi-am satisfăcut stagiul militar: microgarnizoana din Pantelimon, de lângă București. Discuțiile noastre au ajuns imediat la evenimentul la care am participat, am început să ne amintim momente din acele zile și ne-am pus de acord să scriem o carte în care să povestim ce am făcut noi la Revoluție”, a detaliat autorul.
Mai mult, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea a precizat că prin acest volum a încercat să transpună cititorul în atmosfera de pregătire a unei unități de armată în momentul în care se dă semnalul de alarmă. „În mod normal, exercițiile de alarmă se dau dimineața în unitățile militare, când toată lumea doarme și nu durează mai mult de 12 minute pentru a fi toată lumea pregătită. Știți cât a durat la revoluția din decembrie? 6 ore”.
Cartea a fost prezentată de Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași”, care a mărturist că a lecturat cartea prietenului Sorin Bocancea „prin experieța personală, în paralel cu a lui. În 1989 eram în Fălticeni, orașul meu natal, aveam 14 ani și vorbeam cu colegii din fața blocului că nu e posibil să ne revoltăm împotriva regimului și a lui Ceaușescu. Cartea este importantă pentru că aduce în atenție două perspective: a comandantului și a militarulu în termeni. Mai mult, Sorin reușește să pună la lucru un instrument metodologic foarte fin, un mixaj între interviul sociologic și povestea vieții”.
Demarat pe data de 26 ianuarie a acestui an, în cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est” au fost organizate 28 de evenimente, respectiv conferințe, simpozioane, lansări de cărți, expoziții naționale și internaționale și a prezentat, în premieră, mărturii ale unor foști deținuți politici.