Sfaturile politistilor ieseni pentru a nu deveni victima unui escroc in prag de Sarbatori

hotiSunt foarte multi infractori care profita de aceasta luna a cadourilor pentru a va insela. Iata doar cateva metode prin care escrocii vor sa va pacaleasca:

– transmiterea de SMS-uri pe telefoanele victimelor, prin care acestea sunt anuntate ca sunt castigatorii unor premii (bani, aparatura electronica, autoturisme etc.), iar pentru a intra in posesia premiului, victimelor li se solicita sa depuna diverse sume de bani intr-un anumit cont sau sa cumpere cartele telefonice pre-paid si sa transmita codurile de reincarcare;

– atentie la vanzatorii ambulanti care vand produse din usa in usa. S-ar putea sa platiti un produs cu mult mai scump decat merita si sa va treziti si cu un produs de proasta calitate si cu banii nerecuperati;

– atentie la falsele situatii de urgenta – victimele sunt anuntate ca o ruda apropiata a fost implicata intr-un accident rutier si are nevoie rapid de o suma de bani;

Politistii ieseni ofera cateva REGULI DE AUR pentru a-i tine departe pe escroci:

– Nu exista scheme garantate pentru imbogatire.

– Nu accepta imediat o propunere ce pare tentanta. Cand crezi ca ai identificat o oportunitate, documenteaza-te mai intai pentru a lua o decizie corecta, in cunostinta de cauza.

– Nu semna niciun document sau inmana bani pana nu faci propriile verificari ale persoanei/firmei cu care vrei sa colaborezi.

– Nu da niciodata bani sau date personale unei persoane pe care nu o cunosti sau in care nu ai incredere. Acest lucru include si transferul unor sume de bani in tara sau strainatate prin metode de plata pe care nu le cunosti/cu care nu esti familiarizat.

– Pe internet, acceseaza direct site-ul de care esti interesat. Evita sa utilizezi link-urile trimise prin email.

– Nu te increde in testimonialele „uimitoare“: gaseste din alte surse probe solide cu privire eficienta unui produs sau succesul unei companii.

intotdeauna cauta consiliere independenta – de specialitate si legala – cand este vorba de bani, timp sau angajamente.

– Daca ai identificat un escroc sau ai devenit victima lui, sesizeaza imediat politia.

tine minte: escrocii sunt vicleni si inteligenti. stiu cum sa te manipuleze pentru a isi atinge scopul.

– Fii suspicios si vigilent. Daca ceva este prea frumos pentru a fi adevarat, probabil ca te afli in vizorul unui escroc.