Crăciun (BCR): Evoluția sub așteptări a inflației crește probabilitatea unei noi scăderi a dobânzii de politică monetară

Evoluția sub așteptări a inflației crește probabilitatea unei noi scăderi a dobânzii de politică monetară a BNR, din ianuarie, deoarece rata anuală a inflației va coborî la 1,1%-1,2% la sfârșitul lui 2014, sub ținta băncii centrale, se arată într-un comunicat al BCR.

‘Deoarece sunt șanse destul de mari ca inflația să rămână sub marginea inferioară a intervalului țintit de banca centrală în prima jumătate din 2015, putem asista la o reducere de dobândă la următorul Consiliul al BNR pe probleme de politică monetară programat pentru începutul lunii ianuarie 2015 și eventuale reduceri ulterioare în nivelul rezervelor minime obligatorii’, a declarat Radu Crăciun, economist șef BCR.

Analiștii BCR estimează că dobânzile pe termen scurt ar putea rămâne la niveluri scăzute, influențate în principal de politica monetară a băncii centrale, în timp ce evoluția randamentelor la titlurile de stat va fi determinată de sentimentul investitorilor și de impactul măsurilor de relaxare monetară derulate de Banca Centrală Europeană.

‘În plan apropiat credem că dobânzile la credite cât și la depozite vor continua să înregistreze o tendință descendentă astfel încât nu ar fi de mirare ca încă de la începutul anului viitor să vedem o diminuare a dobânzilor la depozite, urmată de o reașezare a celor la credite. Mă aștept totuși ca dobânzile depozitelor bancare să continue să fie real pozitive, adică mai mari ca inflația’, a mai spus Radu Crăciun.