Urmare a diverselor informaţii inexacte vehiculate în spaţiul public, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice precizează următoarele:
Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este organism consultativ al ministerului, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din cadre didactice universitare şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar universitar sau de cercetător ştiinţific II, ori titluri echivalente obţinute în străinătate, membri ai Academiei Române şi ai unor instituţii de cultură. În prezent, CNATDCU are în structura sa un Consiliu General şi 35 de comisii de specialitate, constituite pe domenii fundamentale şi specializări.
Domnul Sorin Cîmpeanu a fost selectat şi numit în Comisia de Ingineria Resurselor Vegetale şi Animale din cadrul CNATDCU, conform Ordinului ministrului Daniel Funeriu nr. 3982, publicat în Monitorul Oficial nr. 236/05.04.2011, pe baza experienţei profesionale şi a calităţii de conducător de doctorat în domeniul Agronomie, obţinută în anul 2006. Atribuţiile în această calitate au vizat în exclusivitate domeniul „Ingineria resurselor vegetale şi animale”.
Prin Ordinul ministrului Liviu Marian Pop nr. 4608/28.06.2012 au fost abrogate ordinele ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 3759/2011, nr. 3760/2011 şi nr. 3504/2012 şi s-au aprobat atât Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a CNATDCU, cât şi structura Consiliului General CNATDCU. Argumentele care au stat la baza emiterii Ordinului nr. 4608/2012 au vizat, între altele, lipsa de reprezentativitate a universităţilor la nivelul Consiliului General (spre exemplu, Academia Română avea 6 reprezentanţi din totalul de 20 membri, Universitatea din Bucureşti avea 4 reprezentanţi din totalul de 20, în timp ce alte universităţi de prestigiu nu aveau niciun reprezentant) şi depăşirea competenţei legale stabilite prin Legea nr. 206/27.05.2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, de către membrii Consiliului General CNATDCU (numiţi prin ordinul ministrului Cătălin Baba nr. 3955/2012) în ceea ce priveşte soluţionarea cazurilor de plagiat, ce intră în competenţa Consiliului Naţional de Etică, potrivit acestei legi.
Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), prin Hotărârea nr. 879/17.07.2012, s-a pronunţat cu privire la presupusa abatere de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare ştiinţifică, în cazul tezei de doctorat a Domnului Victor Ponta: „CNECSDTI apreciază că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, Domeniul Drept, a fost obţinut de domnul Victor Ponta în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Curtea Penală Internaţională» nu se poate susţine”.
Prin Ordinul ministrului Ecaterina Andronescu nr. 5644, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 640/07.09.2012, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu a fost numit membru în Consiliul General CNATDCU, pe baza propunerii Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Documentul prevede structura Consiliului General al CNATDCU, format din maximum 47 de membri, dintre care 34 sunt preşedinţii comisiilor de specialitate. Consiliul General este condus de un preşedinte şi 3 vicepreşedinţi, aleşi de către membrii acestuia în prima şedinţă. Astfel, a fost ales în funcţia de preşedinte academicianul Paul Cristea, reprezentând Academia Română, respectiv în funcţiile de vicepreşedinţi, profesorii Ioan Aurel Pop (din partea Academiei Române şi Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) Florian Popa (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) şi Adrian Badea (Universitatea Politehnica din Bucureşti).
Domnul Sorin Mihai Cîmpeanu a fost ales Secretar General al CNATDCU, cu unanimitate de voturi, în şedinţa Consiliului General din data de 10 octombrie 2012.