Dezbaterile la proiectul Legii asigurărilor sociale de stat pe 2015, finalizate pe articole; votul final pe buget, duminică

Dezbaterile asupra proiectului Legii asigurărilor sociale de stat pe 2015 au fost finalizate, sâmbătă, pe articole, votul final pe acest proiect și pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015 urmând să fie dat duminică, la ora 10,00.

„Noi ne vedem mâine dimineață, la ora 10,00, pentru a da votul pe bugetul de stat și pe bugetul asigurărilor sociale pe 2015 pentru a lăsa grupurile politice parlamentare să își exprime poziția cu privire la votul pe care l-au exercitat și, la ora 12,00 fix, avem sesiunea de depunere a jurământului președintelui statului român în fața Parlamentului reunit, așa cum scrie la Constituție”, a spus președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Potrivit președintelui Comisiei pentru buget — finanțe din Camera Deputaților, Ștefan Viorel, bugetul asigurărilor sociale de șomaj aferent sistemului public de pensii a fost stabilit atât la venituri, cât și la cheltuieli, în sumă de 54,725 miliarde de lei. Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale a fost stabilit cu un excedent de 211,8 milioane de lei, veniturile fiind de 320,3 milioane de lei, iar cheltuielile de 108,5 milioane de lei.

În ceea ce privește bugetul asigurărilor pentru șomaj aferent sistemului asigurărilor pentru șomaj, acesta a fost stabilit la un nivel al veniturilor și cheltuielilor în sumă de 1,575 miliarde de lei. Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale este prevăzut cu un excedent de 224 milioane de lei, la venituri 245,6 milioane de lei și la cheltuieli 21,6 milioane de lei.

„În conformitate cu prevederile articolul 21 din regulamentul activităților comune ale celor două Camere, comisiile noastre au fost sesizate în vederea dezbaterii și elaborării raportului comun asupra proiectului Legii buget asigurărilor sociale de stat pe 2015. (…) Fac precizarea că s-au primit avize de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, Comisiile pentru muncă din Senat și Cameră sesizate pentru avizare au transmis aviz favorabil cu amendamente dintre care unele admise, altele respinse. S-a luat în dezbatere și opinia Consiliului Fiscal, iar proiectul de lege este însoțit de declarația de conformitate necesară conform prevederilor legii responsabilității fiscale 69/2010.

Întrunite în ședință comună pe parcursul mai multor zile de dezbateri, membrii comisiilor sesizate în fond au analizat proiectul de lege și anexele acestuia, avizele asupra proiectului de lege, precum și amendamentele formulate de senatori și deputați, și au hotărât cu o majoritate de voturi să adopte raportul de admitere fără amendamente. Mai fac precizarea că proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare”, a spus Ștefan Viorel.