Moscova reacționează la noile sancțiuni ale SUA și Canadei: Occidentul nu este interesat în soluționarea crizei ucrainene

Noile sancțiuni ale SUA și Canadei arată din nou că Occidentul nu este interesat în reglementarea conflictului din estul Ucrainei, a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, diplomatul rus considerând totodată că aceste măsuri vor compromite procesul politic de soluționare a crizei.

”Noile sancțiuni arată din nou, foarte clar, dezinteresul complet al Occidentului în reglementarea conflictului din sud-estul Ucrainei”, a afirmat Lukașevici într-un comunicat preluat de TASS și RIA Novosti. ”Sancțiunile au scopul de a submina procesul politic” pentru găsirea unei soluții, a adăugat el.

Rusia ”recomandă autorităților de la Washington și Ottawa să reflecteze asupra consecințelor unor astfel de acțiuni”, a mai declarat reprezentantul diplomației ruse, precizând că Moscova elaborează în prezent ”măsurile de răspuns” la noile sancțiuni.

SUA au interzis vineri orice schimburi comerciale cu Crimeea pentru a protesta față de anexarea, în martie, a peninsulei la Rusia, decizia americană intervenind după măsuri similare adoptate de Uniunea Europeană. Tot vineri, Washingtonul a adăugat pe lista sa neagră peste 20 de lideri separatiști din Ucraina care sunt acuzați că „sabotează” stabilitatea țării cu sprijinul Rusiei.

Canada a anunțat la rândul său noi sancțiuni împotriva Rusiei, acestea vizând responsabili politici ruși și separatiști proruși ucraineni, dar și sectorul petrolier și al gazelor naturale.