Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că îi va preda lui Klaus Iohannis, noul șef de stat, o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență în vederea intrării în zona euro.
Traian Băsescu a menționat faptul că în anul 2004 inflația a fost de 9,3%, iar în anul 2014 de 1,5%.
„De asemenea, dacă privim la evoluțiile economice din România în ultimii 10 ani, spre exemplu, în anul 2004 inflația a fost 9,3%, în anul 2014 inflația este 1,5%, la luna noiembrie. PIB — vi-l dau în euro ca să fie comparabil, 61 de miliarde în 2004, PIB, în 2014, 152 de miliarde, deci o creștere de 2,5 ori a PIB. Foarte important, exporturile în 2005 au fost 11,6 miliarde, iar exporturile anul acesta vor depăși 50 de miliarde. Spectaculos în raport cu situația medie din Uniunea Europeană este ponderea industriei. Dacă la nivelul Uniunii Europene ponderea industriei în PIB este de 17-18%, în România, ponderea industriei în PIB este de peste 33%. Ea nu este o realitate a acestui an, am privit evoluția pe ultimii 10 ani. Preponderent, investițiile străine directe s-au făcut în producție, în industrie. De aceea avem o structură foarte bună a economiei. Important este să o menținem. Este adevărat, într-o economie încă mică, o economie care are un PIB de 152 de miliarde, dar structura este foarte bună”, a arătat Băsescu.
În opinia șefului statului, în maximum doi ani, România nu va mai avea deficite ale bugetului de stat consolidat.”Eu cred că în maximum doi ani România nu va mai avea deficite ale bugetului de stat consolidat. De ce s-a ajuns la acest lucru? Pentru că statele vechi membre ale Uniunii Europene au ajuns la grade de îndatorare de peste 100%, au ajuns la grade de îndatorare de 80-90%, chiar și 130%, cum a fost situația Greciei și, dacă nu mă înșel, și Portugalia a fost tot peste 100% grad de îndatorare. 100% înseamnă că ai o datorie cât Produsul Intern Brut, ceea ce este enorm și face din țară, la un moment dat, o țară care își asigură prosperitatea cetățenilor din împrumuturi, numai că împrumuturile trebuie și date înapoi”, a mai spus Băsescu.
El a precizat că opțiunea de a ratifica Tratatul Fiscal a fost o opțiune bună pentru România.
„Opțiunea de a ratifica Tratatul Fiscal a fost o opțiune bună pentru România, pentru că respectându-l ne garantăm o dezvoltare durabilă cu resurse credibile și cu îndatorări care să fie destinate investițiilor și nu consumului”, a adăugat șeful statului.