Turiștii aleg să-și petreacă Crăciunul și Revelionul în zonele specifice turismului rural

Tot mai mulți turiști români și străini aleg să-și petreacă Crăciunul și Revelionul în pensiunile din zonele specifice turismului rural, cât mai departe de urbanizare, în locuri cu programe de promovare a tradițiilor locale, a declarat pentru AGERPRES Maria Stoian, președinte fondator al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC).

,,În ceea ce privește zonele tradiționale petrecerii sărbătorilor de iarnă, tendința turiștilor nu s-a modificat în mare măsură. Aceștia preferă zonele specifice turismului rural, cât mai departe de urbanizare, zone montane sau subcarpatice în care natura este ofertantă. În perioada sărbătorilor, turismul rural este forma de turism cea mai căutată de români și străini. Noutățile vin din diversitatea ofertelor pensiunilor, foarte apreciate fiind pensiunile cu farmec, cum ne place să le denumim, în care plusul de confort este asigurat dar și poziționarea pensiunii reprezintă un atu. Aceste pensiuni și-au personalizat ofertele atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Nu lipsesc mesele tradiționale din Ajun și de Crăciun, grupurile de colindători, dar se mai adaugă petreceri tip carnaval, foc de tabără cu prepararea vinului fiert la ceaun, ateliere de vopsit globuri și turtă dulce pentru cei mici, împodobirea bradului’, afirmă Maria Stoian.

În astfel de pensiuni, de la trei la cinci margarete, tarifele pornesc de la 700 lei/persoană (3 nopți, demipensiune, masa festivă) ajungând până la 1.200 lei/persoană. În tarif sunt incluse și alte servicii precum SPA sau jocuri de societate. Astfel de pensiuni se regăsesc în zona Măgurilor Brănene (sat Peștera — Moieciu), zona Olteniei de sub Munte (Gorj, Vâlcea), Dâmbovița, dar și în zonele Bucovinei și Neamțului.

Cei mai mulți turiști aleg pentru sărbătorile de Crăciun și de Revelion zone precum Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dâmbovicioara-Dragoslavele-Lerești, Botiza, Sighetu Marmației, Durău, Vama, Vatra Dornei, Băile Balvanyos, Mărginimea Sibiului, Arieșeni, Albac, Buzău.

„În medie, turiștii optează pentru pachete de 3 nopți cu demipensiune și masa festivă (valabilă atât pentru Crăciun cât și pentru Revelion). Pachetele de Crăciun pornesc de la 550 lei — 600 lei la pensiuni de 2-3 margarete crescând în funcție de numărul de margarete și de serviciile dorite. De Revelion, tarifele pornesc de la 750 lei de persoană. Ca și în anii trecuți căutam să evidențiem ofertele pensiunilor care pun accentul pe programele de promovare ale tradițiilor locale. Nu vor lipsi nici anul acesta: tăierea porcului, pregătirea bunătăților de Crăciun alături de gazde precum coacerea cozonacului, primirea colindătorilor, ‘Brezaia sau Capra rucăreană’, ‘Dansul măștilor’, ‘Vizita lui Moș Crăciun’, plimbări cu sania’, spune Maria Stoian.

De asemenea, turiștii străini aleg zonele cu accent pus pe programele de tradiții, cele mai căutate zone fiind Maramureșul, Bucovina, Sibiul și Brașovul, dar și zonele montane care au pârtii de schi în apropiere.

,,Peste 3.000 de pensiuni își așteaptă turiștii în acest sfârșit de an. Majoritatea turiștilor străini provine din țările vecine — Ungaria, Republica Moldova și, în număr mai mic, din Franța, Israel, Marea Britanie și Germania’, precizează Maria Stoian.