Rata inflației în zona euro ar putea intra în teritoriul negativ în lunile următoare, însă va fi vorba doar un fenomen temporar, a declarat vice-președintele Băncii Central Europene (BCE), Vitor Constancio, într-un interviu acordat revistei germane WirtschaftsWoche, transmite Reuters.
În luna noiembrie rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 0,3% pe fondul scăderii prețurilor la energie, mult sub ținta de inflație a BCE fixată la sub 2%.
‘Experții noștri preconizau o inflație de 0,7% în 2015, însă de când această prognoză a fost realizată (la începutul lunii decembrie n.r.) prețul petrolului a continuat să scadă cu 15%. În prezent, ne așteptăm la o rată de inflație negativă în lunile următoare și acest lucru va trebui urmărit cu atenție de BCE’, a declarat Vitor Constancio. Acesta a adăugat însă că mai multe luni de inflație negativă nu înseamnă neapărat deflație. ‘Pentru asta ar fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp. Dacă este doar un fenomen temporar nu văd niciun pericol’, a precizat Constancio.
Deflația, o scădere cronică a prețurilor, afectează întreaga economie deoarece consumatorii evită să facă achiziții în așteptarea unor noi reduceri de prețuri, ceea ce afectează cererea și forțează companiile să-și reducă cheltuielile și angajările, creând astfel un efect în spirală.
Pentru a relansa activitatea economică și inflația, BCE a început luna trecută să cumpere obligațiuni garantate cu active (ABS), care împreună cu noile credite pe termen lung cu dobânzi reduse oferite băncilor ar urma să crească bilanțul BCE până la nivelul înregistrat la aproximativ 1.000 de miliarde de euro.
Vitor Constancio a precizat că deocamdată nu a fost luată o decizie cu privire la măsurile suplimentare pe care BCE le va lua anul viitor, precizând că mai întâi instituția de la Frankfurt va evalua eficacitatea măsurilor adoptate în acest an. Cu toate acestea, Constancio a apreciat că BCE trebuie să folosească toate instrumentele de politică monetară de care dispune în cazul în care inflația va coborî prea mult și ar putea recurge la instrumente pe care până acum nu le-a utilizat. În acest sens, Vitor Constancio a subliniat că relaxarea cantitativă este ‘complet legală’ și că BCE nu exclude nicio măsură legală.
În prezent, există o diferență de opinii între BCE și Banca centrală a Germaniei cu privire la pregătirile BCE de a cumpăra obligațiuni suverane pentru a susține economia zonei euro.