Ebola: Interdicții pentru întreaga regiune de nord din Sierra Leone

ebola-patientRepublica Sierra Leone, deja privată de festivitățile de Crăciun și de Anul Nou din cauza epidemiei de Ebola, a ordonat izolarea imediată a întregii zone de nord a țării timp de cinci zile pentru a opri răspândirea maladiei în aceasta regiune, informează AFP citându-l pe ministrul adjunct al informației și comunicării, Theo Nicol.

Guvernul mai impusese o izolare a întregii populații între 17-19 septembrie, trei zile în care au fost mobilizate mai mult de 28.000 de voluntari pentru o campanie gigant, din poartă în poartă, pentru conștientizarea populației.
Nordul este cea mai mare dintre cele patru principale subdiviziuni funcționale din Sierra Leone, o fosta colonie britanică cu aproximativ șase milioane de locuitori.
În timpul perioadei de izolare în aceasta provincie, nici un fel de comerț nu va fi deschis, iar circulația între departamente și între localități va fi interzisă, cu excepția echipelor implicate în lupta împotriva Ebola, a explicat Alie Kamara, unul dintre miniștri provinciei.
Din cauza epidemiei, autoritațile anunțaseră deja la 12 decembrie interdicția în întreaga țară pentru adunările publice de Crăciun și Anul Nou, inclusiv pentru servicii religioase. „Țara noastră este într-un război împotriva unui inamic viclean care continua să ucidă”, a explicat la 17 decembrie președintele republicii Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, citat de AFP.
Deși Sierra Leone este predominant musulmană, perioada de Crăciun și Anul Nou este de obicei ocazia unor importante deplasări și întâlniri ale locuitorilor, indiferent de religie, ca peste tot în Africa, scrie AFP.
Epidemia de Ebola a făcut într-un an mai mult de 7.500 de victime, în special în Sierra Leone, Liberia și Guineea, ultima menționată fiind țara din care a pornit acest flagel în decembrie 2013.