CCR: Bugetul de stat pe 2015, constituțional

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis luni că este constituțională legea bugetului de stat pe anul 2015, după ce a respins sesizarea PNL.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat la finalul ședinței că actul normativ este constituțional în raport de criticile formulate și că legea va fi trimisă luni președintelui României pentru promulgare.

„Această nedepunere a legii bugetului în Parlament la termen nu este sancționată nici de legea pe care ei o invocă și nici de Constituție. Deci nu putem noi să inventăm sancțiuni pentru faptele Guvernului sau Parlamentului. (…). Noi astăzi trimitem legea la Președinție pentru promulgare. (…) Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca încălcări ale Constituției „, a explicat șeful CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat pe 21 decembrie de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi „pentru” și 141″împotrivă”.

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL și PDL vor contesta la Curtea Constituțională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituțional. „Avem două argumente: principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale”, a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că opoziția a votat împotriva bugetului propus pentru 2015, pentru că acesta „în loc să lupte împotriva corupției, stimulează corupția”.

„Acest buget, în opinia noastră, continuă risipa resurselor bugetare, continuă să dea slobod evaziunii fiscale și, mai ales, în loc să lupte împotriva corupției, stimulează corupția. De asemenea, este un buget care, împotriva afirmațiilor demagogice făcute, de la această tribună, de reprezentanții Puterii, nu creează locuri de muncă, ci, dimpotrivă, micșorează orice speranță a cetățenilor acestei țări de a-și mai găsi un loc de muncă”, a spus Nicolăescu.

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituțională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creșterii pensiilor, acordarea subvențiilor sau reducerea TVA în turism.

„Înțeleg poziții politice și politicianiste însă vreau să transmit tuturor cetățenilor acestei țări că, în măsura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituțională și nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toți cei care așteaptă pensiile mărite, subvențiile, cei care vând pachete de turism cu TVA-ul redus vor aștepta degeaba și vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituțională de ce nu se măresc pensiile”, spunea Ponta, pe 21 decembrie, de la tribuna Parlamentului.