Feribotul „Norman Atlantic”: Un avion al armatei grecești, în Italia pentru transferul persoanelor salvate

Un aparat C-130 Hercules al aviației militare de la Atena a sosit în cursul nopții de duminică spre luni la Lecce, în Italia, pentru a recupera cetățenii greci salvați de pe feribotul Norman Atlantic la bordul căruia a izbucnit un incendiu, a informat Ministerul grec al Apărării, potrivit AFP.

Avionul urmează să transfere în Grecia cetățenii greci salvați, care sunt așteptați la Brindisi la bordul cargoului Spirit of Piraeus sau al elicopterelor care participă la operațiunile de salvare a peste 300 de pasageri de pe Norman Atlantic, a preciza sursa citată.

Spirit of Piraeus, sub pavilion singaporez, era așteptat luni în zori la Brindisi având la bord 49 de persoane salvate, dintre care peste 20 sunt greci, conform unei surse apropiate dosarului.

După izbucnirea duminică dimineață a incendiului la bordul feribotului Norman Atlantic, plecat din Grecia spre Italia, autoritățile maritime italiene, grecești și albaneze au declanșat o vastă operațiune de salvare.

În total, 190 de pasageri din totalul de 478, în majoritate greci, au fost evacuați de pe Norman Atlantic, un feribot construit în 2009, sub pavilion italian și închiriat de operatorul grec ANEK Lines, potrivit celui mai recent comunicat la autorităților italiene, dat publicității la orele 20.30 GMT.

Agenția italiană de presă ANSA a precizat că evacuările se fac prin rotația a șase elicoptere ale marinei italiene care pot transporta maxim șase sau șapte persoane o dată.

Pasageri din 26 de țări, printre care mulți turci și italieni, se aflau la bordul feribotului, a cărui remorcare urma să înceapă în cursul nopții sub conducerea navei italiene de război San Giorgio.

Incendiul pe vas a izbucnit în compartimentul rezervat autovehiculelor, pe o mare agitată de vânturi violente, în timp ce Norman Atlantic asigura legătura între porturile Patras, situat în sud-vestul Greciei, și Ancona, din estul Italiei.

Zeci de nave ale marinei italiene, grecești și albaneze, elicoptere din Grecia și Italia și vase comerciale aflate în zonă participă de aproape 24 de ore la operațiunile de salvare.