Execuția bugetară la finalul lunii noiembrie 2014 s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB față de un sold negativ de 1,53% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/.
Pentru 2014, autoritățile române și Fondul Monetar Internațional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât și pe metodologia ESA a Uniunii Europene.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 195 miliarde lei, reprezentând 28,9% din PIB, au fost cu 6,8% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din contribuțiile de asigurări sociale (+2,615 miliarde lei), accize (+2,684 miliarde lei), impozite și taxe pe proprietate (+1,773 miliarde lei), impozitul pe profit (+1,267 miliarde lei), impozit pe venit și salarii (+556 milioane lei), TVA (+294 milioane lei).
Veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 39,5% ca urmare a faptului că în anul precedent s-au încasat taxe de licență pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în sumă de două miliarde lei.
La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 3,8%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,1% și venituri nefiscale cu 2,5%.
Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate au fost de 8,5 miliarde lei, cu 24,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 195,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au redus cu 1,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a creșterii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 și la 900 lei de la 1 iulie 2014, precum și a plății drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești. Față de anul precedent, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 3,7% datorită scăderii randamentelor la licitațiile emisiunilor de obligațiuni de tip benchmark.
Cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 4,9%, respectiv cu 546 milioane lei. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 24,2 miliarde lei, respectiv de 3,6% din PIB, față de 25,3 miliarde lei în aceeași perioadă a anului precedent.