Consiliul de Securitate votează contra rezoluției palestiniene

Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția palestiniană asupra unui acord de pace cu Israelul cu 8 voturi pentru, două împotrivă și cinci abțineri, în timp ce textul trebuia să obțină 9 voturi pentru a fi adoptat, informează AFP.

Franța, China și Rusia, trei membri permanenți ai Consiliului, au susținut rezoluția. Australia și Statele Unite, aliați apropiați ai Israelului, au votat contra. Washingtonul și-a exprimat opoziția față de text de mai multe ori în ultimele zile.

Cinci țări, printre care Marea Britanie, s-au abținut.

Proiectul de rezoluție prevedea un acord de pace în termen de douăsprezece luni și retragerea israeliană din teritoriile ocupate până la sfârșitul anului 2017.

Luni, au fost aduse modificări textului original. Amendamentele prevedeau Ierusalimul de Est, ocupat și anexat, drept capitală a unui stat palestinian, soluționarea problemei prizonierilor palestinieni, oprirea colonizării israeliene și reaminteau caracterul ilegal al zidului de separare.

„Această rezoluție încurajează divizările și nu un compromis”, a declarat ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power. „Acest text nu evocă decât preocupările unei părți”, a adăugat ea.

În timpul votulului, Statele Unite nu au trebuit să recurgă la dreptul de veto conferit de statutul lor de membru permanent al Consiliului.

Un veto american ar fi riscat să provoace furia aliaților arabi ai Statelor Unite în coaliția ce luptă contra jihadiștilor organizației Statul Islamic în Siria și Irak.