Riscul de a face cancer poate fi redus având un mod de viață sănătos

Mai mult de patru din 10 tipuri de cancer care afectează 600.000 de persoane numai în Marea Britanie ar putea fi prevenite dacă oamenii ar duce o viață mai sănătoasă, susțin experți britanici citați de BBC.

Cele mai recente date statistice oferite de Cancer Research UK arată că fumatul este cel mai mare factor de risc care poate fi evitat, urmat de dietele nesănătoase.

Limitarea consumului de alcool și exercițiile fizice regulate sunt sfaturi de urmat pentru a reduce aceste riscuri, atrage atenția BBC.

Potrivit cifrelor care acoperă intervalul 2007-2011, mai mult de 300.000 de cazuri de cancer înregistrate au fost legate de fumat. Alte 145.000 de cazuri au fost legate de dietele nesănătoase care conțin alimente mult prea procesate. Obezitatea a contribuit și ea la alte 88.000 de cazuri, iar alcoolul la 62.200 de cazuri.

Daunele provocate epidermei de expunerea la soare și inactivitatea fizică au fost, de asemenea, factori care au contribuit la riscul crescut de cancer.

Prof Max Parkin, statistician la Cancer Research UK de pe lângă Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat: „Nu există nici o îndoială că anumite stiluri de viață pot avea un impact mare asupra riscului de cancer, iar cercetarea științifică din întreaga lume indică aceiași factori de risc”.

„Desigur, toată lumea se bucură de preparatele consumate pe durata sărbătorilor de Crăciun, așa că nu dorim interzicerea plăcintelor cu carne și a vinului, dar este un moment bun de a ne gândi la preluarea unor obiceiuri sănătoase pentru 2015”, a adăugat sursa citată de BBC.

Dacă vom avea un stil de viață sănătos nu ne poate garanta cineva că nu vom face cancer, dar putem gestiona riscurile în favoarea noastră prin luarea de măsuri pozitive acum, care vor ajuta la reducerea riscului de cancer în viitor, consideră Max Parkin.