SUA vor să detașeze 150 de blindate în Europa, iar unele ar putea ajunge în România sau Polonia

Statele Unite ale Americii intenționează să detașeze circa 150 de tancuri și vehicule blindate în Europa – inclusiv în România, Polonia sau țările baltice – până la sfârșitul lui 2015, acestea urmând a fi utilizate în cadrul a diverse exerciții ale forțelor americane din regiune, a declarat un comandat militar american într-un interviu pentru Reuters.

Unele dintre aceste tancuri și vehicule — suficiente pentru a dota o brigadă de blindate — ar putea fi amplasate în Polonia, România sau țările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa.

El a precizat că prima propunere legată de staționarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanșarea crizei ucrainene. Ceea ce înseamnă că o unitate de blindate americane era deja ‘pe țeavă’ pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniștească pe aliații europeni îngrijorați de criza ucraineană, a continuat responsabilul.

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiștii proruși din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În context, generalul a explicat că se așteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciții, să continue în următorii doi ani.

El a motivat intenția Washingtonului de a staționa vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgență. ‘Spre sfârșitul lui (…) 2015, vom reuși să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaștere, instalații pentru artilerie și ingineri. Toate vor fi staționate în Europa’, a declarat Hodges. ‘Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum și vehicule de luptă de tip M2 Bradley și 24 de piese de artilerie cu autopropulsie’, a adăugat el.