Ucraina neagă scurgerile radioactive la centrala nucleară de la Zaporojie

Autoritățile ucrainene au negat marți informațiile apărute în media pro-Kremlin asupra unor scurgeri radioactive la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters.

Site-ul de știri rusesc Life News a publicat documente afirmând că provin de la Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență și a arătat că o scurgere la centrală a condus în ultimele două zile la o creștere de 16 ori a radiațiilor peste normele acceptate.

Trei oficiali din Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență, Ministerul Energiei și chiar centrala au declarat pentru Reuters că nu a existat nicio scurgere.

„Centrala funcționează normal, nu au existat accidente”, a declarat un oficial din Ministerul Energiei. Oficialii nu au putut comenta dacă documentele publicate de Life News sunt autentice. Agenția Reuters nu a fost în măsură să verifice independent documentele.

Rusia și Ucraina trec prin una dintre cele mai grave faze în relații după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a fost acuzată de Occident că trimite trupe în estul Ucrainei în sprijinul unei rebeliuni împotriva Kievului.

În domeniul nuclear, Moscova și Kievul sunt în dezacord asupra furnizării de combustibil nuclear după ce Ucraina a anunțat că vrea să înlocuiască unele livrări rusești cu combustibil de la firma Westinghouse din Statele Unite, amintește Reuters. Moscova a declarat că măsura va pune în pericol siguranța ucrainenilor și a Europei în general.

La începutul acestei luni, autoritățile ucrainene au raportat un accident la centrală, dar au afirmat că nu a reprezentat niciun pericol pentru sănătate sau mediu.

O explozie și un incendiu la centrala nucleară ucraineană de la Cernobâl în 1986, cel mai grav accident nuclear din lume, au fost provocate de o eroare umană și o serie de explozii au ridicat un nor de praf radioactiv ce a ajuns deasupra nordului și vestului Europei.