Iohannnis, după slujba din Catedrala Mitropolitană de la Sibiu: „A fost un moment de mare bucurie”

Președintele Klaus Iohannis a participat duminică în Catedrala Mitropolitană de la Sibiu, pentru prima dată de când a fost ales, la o slujbă ortodoxă oficiată de un sobor de preoți condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, șeful statului mărturisind că pentru el acesta „a fost un moment de mare bucurie”.

„A fost un moment de mare bucurie pentru mine. Am avut ocazia acum, în prima duminică a anului, să particip la Sfânta Liturghie împreună cu Înalt Prea Sfințitul și cred că este un început bun. Vă doresc tuturor ‘La mulți ani!’ , un an binecuvântat, cu sănătate și bucurie”, a spus Klaus Iohannis, la ieșirea de la biserică.

Cu acest prilej, președintele a anunțat că a acceptat invitația Patriarhului Daniel de a se vedea, aceasta fiindu-i transmisă duminică prin intermediul Mitropolitului Ardealului.

„Bucuria a fost deplină, pentru că a fost împărtășită și de oaspete, și de gazde. Iată că și Dumnezeu ne-a creat o atmosferă minunată. Așa că îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și îi mulțumim în mod special domnului președinte că prima duminică din anul acesta a oferit-o Catedralei Mitropolitane și nouă, credincioșilor. Nouă, celor din Sibiu și nu numai, tuturor credincioșilor ortodocși. Cinstea se poate concentra și în Catedrala Patriarhală. Să ne ajute Dumnezeu tuturor! Un an nou fericit și binecuvântat!”, a declarat după slujbă, ÎPS Laurențiu Streza.

Predica Mitropolitului Ardealului a suscitat și zâmbete nu doar în rândul enoriașilor, dar și pe fața președintelui. La un moment dat, Mitropolitul Ardealului a îndemnat credincioșii prezenți la slujbă, să „își îndeplinească și obligațiile” de buni creștini, nu doar să facă un obicei în a cere. „Acum ne cam interesează mai mult drepturile decât obligațiile, din păcate. Și spun lucrul acesta pentru că sunt sigur că deja au început către domnul președinte, multe cereri. Obligațiile trebuie să ni le îndeplinim toate și în mod egal”, a spus ÎPS Laurențiu Streza.

Cei 2.500 de enoriași care au participat duminică la slujba de la Catedrala Mitropolitană s-au bucurat de prezența președintelui Klaus Iohannis, majoritatea ținând să îl aplaude la ieșirea de la biserică, să îi ureze „La mulți ani!” și să dea mâna cu acesta.

Klaus Iohannis a fost însoțit la slujbă de primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România), copreședintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, senatorul liberal, Nicolae Neagu și viceprimarul liberal, Virgil Popa.

În timpul slujbei, Klaus Iohannis, care este luteran, s-a rugat și a citit dintr-o Biblie pe care a adus-o cu el. În timpul rugăciunii „Tatăl nostru”, președintele s-a rugat cu voce tare, alături de ceilalți enoriași.

Președintele Klaus Iohannis afirmă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că pe parcursul mandatului său va participa, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din țara noastră.

Klaus Iohannis este al doilea președinte care participă la Sibiu la o slujbă oficiată de Mitropolitul Ardealului, primul fiind Traian Băsescu.