Summit european consacrat luptei împotriva terorismului la 12 februarie (Donald Tusk)

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat vineri că summitul european prevăzut pentru 12 februarie la Bruxelles va fi consacrat luptei împotriva terorismului, după atentatul de miercuri de la sediul publicației franceze Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți, informează AFP.

‘Am vorbit cu președintele (francez François) Hollande ieri (joi) seară, și am intenția de a utiliza reuniunea șefilor de stat și de guvern din 12 februarie pentru a discuta răspunsul pe care UE poate să-l dea provocărilor’ luptei împotriva terorismului, a declarat Tusk după o întâlnire avută la Riga cu premierul leton Laimdota Straujuma.

‘Teroarea a lovit Europa’, a subliniat Donald Tusk. ‘Uniunea Europeană nu poate face totul, dar ea poate contribui la întărirea securității noastre’, a adăugat liderul european, amintind de introducerea mandatului de arestare european după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

‘Trebuie să facem însă mai mult’, a mai declarat președintele Consiliului European, făcând apel la Parlamentul European să ‘accelereze dezbaterile asupra propunerii directivei europene PNR (Passenger Name Record), care poate ajuta la detectarea deplasărilor persoanelor periculoase’. PNR, proiectul unui registru european cu numele pasagerilor, o bază de date conținând informații precum numele, mijloacele de plată, datele de contact și itinerariile pasagerilor companiilor aeriene, este blocat din 2011 de către legislativul european, amintește agenția citată.

Sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo a fost miercuri ținta unui atac terorist, care a îndoliat întreaga Franță și a readus în dezbatere consolidarea securității europene în fața terorismului. Acest subiect se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor de externe din UE ce va avea loc pe 19 ianuarie, la Bruxelles.