A murit regizorul italian Francesco Rosi

Regizorul italian Francesco Rosi, unul dintre cei mai aclamați din țară mai ales pentru filme despre crima organizată, a murit sâmbătă la 92 de ani, la domiciliul său din Roma, relatează EFE.

Mass-media locale au informat că decesul a survenit în cursul nopții în timp ce dormea. În ultimele săptămâni el a fost nevoit să stea mai multe săptămâni la pat după ce a fost afectat de o bronșită. O capelă va fi amenajată luni la Casa del Cinema din Roma, începând cu ora 9.00 locală (8.00 GMT).

Rosi s-a născut la Napoli la 15 noiembrie 1922, localitate unde a început să studieze Dreptul la care a renunțat însă dedicându-se desenului. La 22 de ani s-a mutat la Roma pentru a studia teatrul, de unde va trece la lumea filmului, inițial ca asistent de regie pentru cineaști importanți ca Michelangelo Antonioni, la filmul ‘I vinti’ (1953), sau Lucchino Visconti la filmele ‘La terra trema’ (1948) sau ‘Parigi é sempre Parigi’ (1951).

Primul său film ca regizor a fost ‘La Sfida’, în 1958, pentru care a primit un premiu la Mostra din Veneția. Rosi, unul din cineaștii cei mai aclamați din cinematografia italiană, este însă amintit pentru operele sale legate de problemele sociale, mai ales cele legate de crima organizată sau mafia.

Printre filmele sale renumite se numără ‘Salvatore Giuliano’ (1961) despre un mafiot sicilian, ‘Il caso Mattei’ (1972), laureat cu Palme d’ Or la Cannes, în care abordează moartea în accident de avion a lui Enrico Mattei, președintele companiei petroliere ENI, ‘Lucky Luciano’ (1973), ‘Cadaveri eccellenti’ (1975), sau ‘Tre fratelli’ (1981).

În 1984, el a filmat o versiune cinematografică a operei ‘Carmen’, interpretată de Placido Domingo, iar în 1987 a regizat ‘Cronica unei morți anunțate”, o adaptare a romanului cu același nume al scriitorului Gabriel Garcia Marquez.