Ioan Armenean (ARPZS): Fabricile de zahăr, în război cu Ministerul Agriculturii din cauza tăierii cotei
Președintele Asociației Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă (ARPZS), Ioan Armenean, directorul general al TEREOS România din Luduș, a declarat marți, pentru AGERPRES, că fabricile de zahăr sunt într-un „război” cu Ministerul Agriculturii, care printr-un ordin, suspendat ulterior de o instanță de judecată, a tăiat cotele de zahăr alocate și nu le-a mai restituit, așa cum a promis.
‘Am acționat în instanță Ministerul Agriculturii, Justiția și-a spus cuvântul suspendând Ordinul nr. 707. Mai mult, am câștigat în primă instanță ca acest ordin să fie anulat, urmează probabil faza de apel, suntem într-un război practic cu Ministerul Agriculturii (…) Fabrica de Zahăr Luduș, actualmente TEREOS România, este într-o situație delicată pentru că cota pe care a primit-o istoric după aderarea României la Uniunea Europeană, primită după calcule și legislație europeană corect aplicată, de 33.391 de tone, printr-un ordin pe care noi îl considerăm ilegal și târziu dat, în 2013, după ce sfecla era semănată, Ordinul 707 (al Ministerului Agriculturii, n.r) a redus cota la 26.008 tone. Deci o pierdere de peste 7.000 de tone, care nu mai poate fi produsă într-o zonă în care sfecla este la ea acasă’, a arătat Ioan Armenean.
Președintele ARPZS a adăugat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ministrul Daniel Constantin și prin secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu, a promis restituirea cotei de zahăr dacă se ajunge la o producție de sfeclă de zahăr de 6.000 de hectare, fapt ce nu s-a mai întâmplat.
‘Ni s-a promis că în 2014-2015 ne vor da înapoi cota care ni s-a luat. Suntem în ianuarie 2015, această cotă nu a fost redată, noi (Fabrica din Luduș, n.r.) am produs pe 6.000 de hectare cea mai mare producție din istoria fabricii, 54.000 tone de zahăr, cu o producție medie de 60.000 de tone (de sfeclă de zahăr, n.r.) la hectar (…) Suntem în situația ca acest ordin care a fost promis, nu s-a mai dat. În luna decembrie, domnul secretar de stat Botănoiu a promis clar și a pus pe site-ul Ministerului hotărârea de a suspenda Ordinul 707, pentru că este o acțiune legală, și că fabrica noastră își va primi cota. Suntem în ianuarie, avem contract pentru 2015, dar nu știm cât vom cultiva. Este o degringoladă totală cât are cota fabrica, cât poate vinde’, a menționat Armenean.
Acesta crede că Ordinul 707 a fost emis ‘la presiunile făcute de fabricile de zahăr de la Roman și de la Bod’, care susțineau că fabricile din Luduș și Oradea nu și-au îndeplinit cotele în anii anteriori, fapt care nu ar fi real. ‘Nu este adevărat. Zahărul are legislație europeană, este transfrontalier, noi, Fabrica de Zahăr Luduș, totdeauna ne-am făcut cota! MADR neagă acest lucru, Bruxellesul știe că ne-am făcut cota. Pot să spun că actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu a depus un efort de a înțelege toate părțile în luarea unei decizii corecte. Cât despre Ordinul 707, justiția a spus că este ilegal, este părtinitor și foarte, foarte periculos pentru agricultura din Transilvania’, a accentuat Armenean.
Președintele Asociației Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă a mai susținut că actuala conducere a MADR nu înțelege ce înseamnă sfecla de zahăr pentru zona Transilvaniei și faptul că doar cultivarea plantelor tehnice îi poate salva pe agricultorii de aici.