Turcia: Șase persoane au fost arestate după atentatul sinucigaș din 6 ianuarie de la Istanbul

Șase persoane, dintre care trei străini, au fost arestate în cadrul unei anchete deschise în Turcia după atentatul sinucigaș care a ucis săptămâna trecută un polițist, într-un cartier turistic din Istanbul, informează marți mass-media turce, citate de AFP.

Cei șase suspecți, ale căror naționalități nu au fost dezvăluite de autoritățile turce, au fost prezentați marți procurorului însărcinat cu ancheta, care trebuie să se pronunțe asupra inculpării suspecților și a unei eventuale plasări a acestora în detenție, a precizat agenția de presă guvernamentală Anadolu.

La 6 ianuarie, o tânără femeie a aruncat în aer centura de explozibil pe care o purta, la intrarea într-un comisariat din districtul turistic Sultanahmet, nu departe de biserica Sfânta Sofia și de Moscheea Albastră. Un polițist a murit și unul dintre colegii săi a fost rănit.

Acest atentat a fost atribuit inițial unei militante dintr-un grup clandestin turc de extremă stânga, cunoscut pentru atacurile sale împotriva guvernului turc și mai ales asupra unor ținte civile americane, atacuri comise începând cu anii 1990. Însă, câteva zile mai târziu, Partidul/Frontul Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C) și-a retras revendicarea de atentat, invocând o neînțelegere ‘tehnică’: părinții presupusei kamikaze nu au recunoscut trupul fetei lor la morgă.

Potrivit agenției de presă turce private DHA, tânăra femeie, o oarecare Diana Ramazanova, ar fi în realitate originară din regiunea musulmană rusă Daghestan.

Ministrul de interne al Turciei, Efkan Ala, a confirmat că tânăra femeie a fost identificată, dar a refuzat să-i divulge identitatea.

Securitatea a fost întărită lunile acestea în Turcia, de teama unor noi atentate, atât din partea unor rebeli kurzi, cât și din partea unor jihadiști ai grupării Statul Islamic.