ASF: Tarifele de primă RCA nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ca tarifele de primă RCA să nu mai fie modificate decât după minimum 6 luni, cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât astăzi modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor”, se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Totodată, arată ASF, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5).

Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

„Este o primă măsură destinată normalizării situației în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăților de asigurare libertatea de a își optimiza portofoliile și de a atenua diferențele mari existente în acest moment”, a declarat Mișu Negrițoiu, președinte ASF.

Potrivit ASF, conform angajamentelor asumate față de Parlamentul României, ASF va prezenta, până la sfârșitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzătoare pe care o efectuează pe segmentul polițelor RCA, precum și soluțiile pe care le consideră adecvate.