Octavian Soviany, câştigătorul Premiului Cartea de poezie a anului 2014

octav sovianyOctavian Soviany este cîştigătorul Premiului „Cartea de Poezie a anului 2014” pentru volumul „Călcîiul lui Magellan”, apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital. Premiul îi va fi înmînat joi, 15 ianuarie 2015, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, în cadrul ediţiei a V-a a Galei Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2014.

Juriul a fost format din trei critici literari care au cîştigat premii în cadrul Galei la ediţiile anterioare: Bianca Burţa-Cernat, Mihai Iovănel şi Andrei Terian.  

Aparente reportaje de călătorie, bogat împănate cu referinte livreşti, poemele lui Octavian Soviany sînt, totodata, incursiuni prin arhivele prăfuite ale istoriei, promenade nostalgice prin trecutul artei şi al literaturii. Autorul construieşte aici harta, puternic personalizată, a unei Europe bîntuite de aspiraţia secretă a propriei sale nimiciri, pune pe hîrtie frisoane thanatice, e obsedat de fortele distructive ale istoriei. Astfel încît, şi în Călcîiul lui Magellan, Octavian Soviany se dovedeşte, înainte de toate, un poet al prafului şi al pulberii.

Octavian Soviany s-a născut la 23 aprilie 1954 la Braşov. Licenţiat al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia de română-spaniolă. Doctor în filologie, specializarea literatură română. A publicat poezie, proză, critică literară, teatru. Laureat a numeroase premii literare. La Editura Cartea Românească a publicat volumele de poezie: Provincia pedagogică (1996) şi Dilecta (2006), iar în anul 2011, romanul Viaţa lui Kostas Venetis, urmat în 2012 de Arhivele de la Monte Negro. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romînia din anul 1995.

 

Juriul a dat publicităţii cele 11 nominalizări pentru premiile:

 

„Tînărul Poet al anului 2014”:

  1. Sabina Comşa, Toţi ceilalţi apropiaţi, Tracus Arte
  2. Gabi Eftimie, nordul e o stare de spirit, Charmides
  3. Bogdan-Alexandru Stănescu, anaBASis, Cartea Românească
  4. Ioan Şerbu, Lego, Tracus Arte
  5. Miruna Vlada, Bosnia. Partaj, Cartea Românească

 

„Tînărul Prozator al anului 2014”:

  1. Lavinia Braniște, Escapada, Polirom
  2. M. Duțescu, Uranus Park, Polirom
  3. Cristina Nemerovschi, Păpușile, Herg Benet

 

„Tînărul Critic literar al anului 2014”:

  1. Cosmin Borza, Marin Sorescu. Singur printre canonici, Art
  2. Andreea Mironescu, Afacerea clasicilor, Tracus Arte
  3. Florina Pîrjol, Carte de identități, Cartea Românească