Premierul sârb le-a adresat un mesaj de pace albanezilor în timpul vizitei în Kosovo

Premierul sârb Aleksandar Vucic a vizitat miercuri comunitatea sârbă din Kosovo cu ocazia Noului An ortodox pe rit vechi și a transmis cu acest prilej un mesaj de pace albanezilor care au proclamat unilateral independența acestei provincii în anul 2008, relatează AFP.

‘Dorim să trăim în pace cu vecinii noștri albanezi (…) Dorim să rezolvăm toate problemele (litigioase) cu voi în pace și să trăim în pace unii cu ceilalți’, a spus Vucic în fața a circa 2.000 de persoane venite să-l salute în enclava sârbă Gracanica, în apropierea capitalei Pristina. De asemenea, el le-a cerut sârbilor să nu plece din Kosovo, promițându-le ajutorul Serbiei. ‘Vă rog să nu vă vindeți casele și terenurile (…) Veți beneficia din partea Serbiei de un ajutor mai substanțial ca niciodată’, a dat asigurări șeful guvernului de la Belgrad.

Totuși, agenda vizitei lui Vucic nu cuprinde și întâlniri cu responsabilii kosovari albanezi. El și-a început vizita în cursul dimineții și a trecut prin mai multe enclave kosovare, însoțit de un important dispozitiv al poliției locale.

Premierul kosovar Hashim Thaci a declarat anterior că această vizită ‘cu caracter umanitar și religios’ a lui Aleksandar Vucic ‘a fost aprobată de autoritățile’ de la Pristina, el exprimându-și totodată dorința unei intensificări a unor astfel de vizite reciproce.

De altfel, contactele dintre Belgrad și Pristina s-au multiplicat după acordul lor de normalizare a relațiilor semnat în aprilie 2013 în urma medierii Uniunii Europene. După alcătuirea recentă a unui guvern kosovar la capătul a șase luni de criză politică, dialogul dintre cele două părți va fi reluat în luna februarie la Bruxelles.

Dintre cei circa 120.000 de sârbi rămași în Kosovo, circa 40.000 trăiesc în partea de nord învecinată cu Serbia, ceilalți fiind împrăștiați în restul teritoriului unde cei 1,8 milioane de albanezi sunt majoritari.