Gazprom avertizează că tranzitul gazelor rusești spre UE va fi redirecționat prin Turcia

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, l-a informat miercuri pe Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, că nouă poziție de negociere a Moscovei este că tranzitul gazelor rușești spre UE via Ucraina va fi redirecționat prin Turcia și în consecință Europa ar trebui să se grăbească să construiască noi capacități de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granița dintre Turcia și Grecia, transmite Interfax.

Luna trecută, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia.

‘Proiectul South Stream este închis. Conducta Turkish Stream este singura rută prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești, care în prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu există alte variante. Partenerii noștri europeni au fost informați de acest lucru, iar sarcina lor este acum să pună la punct infrastructurile necesare de la granița dintre Turcia și Grecia’, a spus Alexei Miller. ‘Partenerii europeni au la dispoziția doar câțiva ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limită eforturile destinate construirii de noi conducte în țările UE trebuie să înceapă imediat, altfel gazul va ajunge pe alte piețe’, a spus Miller.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria și Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.

În schimb, Gazprom și compania turcă Botas au semnat luna trecută un Memorandum de înțelegere pentru construirea unei conducte submarine cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. Aceasta în condițiile în care Rusia furnizează deja gaze naturale Turciei prin conducta Blue Stream.