Gorghiu: Singurul pact pe care Ponta trebuie să-l propună e cel pentru respectarea legii

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, joi, referindu-se la propunerea premierului Victor Ponta privind un pact pentru cultură, că singurul pact pe care acesta e necesar să-l propună este cel pentru respectarea legii și a statului de drept.

“În legătură cu noua propunere a domnului Victor Ponta privind un pact pe cultură, consider că singurul pact pe care președintele PSD, Victor Ponta, e necesar să-l propună este domnului prim-ministru, Victor Ponta, și acesta trebuie să fie Pactul pentru respectarea legii și a statului de drept”, a declarat Gorghiu, pe Facebook.

În acest context, Alina Gorghiu a dat ca exemplu “refuzul” Guvernului de a organiza alegeri parțiale, lucru pe care l-a caracterizat drept “un abuz grav”.

Potrivit liderului liberal, în acest moment există 26 de mandate de primar, 6 mandate de parlamentar, 3 mandate de președinte de consiliu județean, toate vacantate, dar și 2 consilii locale dizolvate.

“În cazul a 14 primării, a două cazuri de parlamentari și a unui consiliu județean, Guvernul a încălcat deja legea, refuzând să organizeze alegeri parțiale în termenul legal de 90 de zile. Înainte ca domnul Victor Ponta să mai propună vreun pact, altul decât cel de a intra în legalitate și de a respecta statul de drept, revin cu solicitarea adresată Guvernului de a organiza cât mai urgent alegerile parțiale. Situația electorală a PSD, din acest moment, nu poate fi mai presus de aplicarea literei și spiritului legii”, a precizat Gorghiu.

Copreședintele PNL i-a transmis premierului să vină cu fapte, nu cu pacte. “Singurele pacte care se pot transforma și în fapte sunt cele care au girul unor persoane credibile, înțelegeți dumneavoastră la cine mă refer. Restul sunt doar vorbe”, a conchis Alina Gorghiu.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale și desfășurată în Aula Academiei Române, că 2015 este un moment istoric prielnic pentru parafarea unui acord politic în vederea elaborării unei strategii pe termen mediu și lung în domeniul culturii.

Totodată, Ponta a subliniat necesitatea semnării unui acord politic în vederea elaborării unei strategii naționale în domeniul culturii.

“Dacă anul 2015 a debutat printr-un acord politic referitor, sigur, la o componentă fundamentală, la apărarea noastră ca țară (…), vom continua acest lucru prin acorduri legate de infrastructură, de educație, de sănătate. Însă aș vrea să folosesc acest moment special pentru a-mi exprima convingerea că România are nevoie și de un acord politic pentru o strategie pe termen lung legată de cultură. Cum sprijinim din punct de vedere executiv, legislativ acest domeniu fundamental pentru orice fel de țară. Și, mai ales, cum facem să nu schimbăm această strategie odată cu fiecare schimbare de ministru, de Guvern, de Parlament, de președinte. Cred că este un obiectiv fundamental, care poate fi atins cu sprijinul și cu implicarea celor prezenți astăzi aici, sub cupola Academiei naționale”, a afirmat Victor Ponta.