Klaus Iohannis, primit de președintele Consiliului European

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a fost primit joi de președintele Consiliului European, Donald Tusk, fiind prima întrevedere pe care șeful statului o are în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Bruxelles.

După această întâlnire nu sunt programate declarații de presă.

Șeful statului urmează să aibă joi convorbiri și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar vineri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Președintele Iohannis va avea câte o declarație de presă comună cu Junker și cu Stoltenberg.

Vizita la Bruxelles este prima deplasare externă efectuată de șeful statului de la preluarea mandatului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat înainte de plecarea la Bruxelles că va transmite în întâlnirile oficiale pe care le va avea în capitala Belgiei mesajul că aprofundarea integrării europene reprezintă o prioritate a mandatului său.

“România se află deja în al optulea an de apartenență la Uniunea Europeană, instituțiile noastre sunt în mod substanțial consolidate iar contribuția noastră la proiectul european trebuie să fie una pe măsură. O prioritate a mandatului meu va fi aprofundarea integrării europene. Voi transmite cu claritate acest mesaj. Vom discuta despre pașii pe care România trebuie să-i facă pentru această integrare aprofundată și pentru a-și lua în primire mai bine rolul de membru NATO”, a afirmat Iohannis, pe Aeroportul “Henri Coandă”.

El a precizat că în cadrul discuțiilor va aborda teme de interes deosebit pentru România în relația sa cu organismele europene și cu NATO.