Șeful CSM: PE, sesizat în cazul Grapini pentru ca astfel de declarații să nu aibă loc

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat, joi, că plenul CSM a decis să se sesizeze Parlamentul European cu privire la încălcarea independenței justiției de către Maria Grapini pentru ca cu astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc.

„În urma dezbaterilor, Plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat că s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autorității judecătorești în general. Cu această ocazie, Plenul a găsit necesar să se sesizeze Parlamentul European cu o informare, să fie adusă la cunoștință, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Cred că ține și de noi, CSM, să încercăm educarea politicienilor pe această cale”, a afirmat Tudose.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a precizat miercuri pentru AGERPRES că raportul IJ a fost finalizat și că s-a constatat că Maria Grapini prin declarațiile sale a afectat independenta justiției. Raportul a fost dezbătut joi în plenul CSM.

În 28 noiembrie 2014, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare ca urmare a afirmațiilor europarlamentarului Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

„Ca urmare a afirmațiilor doamnei Grapini Maria, europarlamentar, făcute cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în cuprinsul căreia a declarat că dorește ‘… să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile… cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei…”, indicând aspecte procedurale din dosarul denumit ICA, soluționat de către Curtea de Apel București, conducerea CSM (…) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se arăta în comunicatul CSM de la acea dată.