Steinmeier: Pericolul pe care îl reprezintă conflictul ucrainean pentru întreaga Europă nu a fost încă înlăturat (presă)

Pericolul pe care îl reprezintă pentru întreaga Europă conflictul din estul Ucrainei nu a fost încă înlăturat, a atenționat șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu pentru Hannoversche Allgemeine Zeitung, informează Unian.

‘Este îngrozitor că alți zece civili și-au pierdut viața în urma unui atac cu rachete. Aceasta înseamnă că pericolul pe care acest conflict îl reprezintă pentru întreaga Europă nu a fost nici pe departe înlăturat’, a subliniat Steinmeier.

Șeful diplomației germane a dat asigurări că UE ‘va continua să facă tot ce-i stă în putere pentru a se convinge că acest conflict nu se va transforma într-o confruntare militară de anvergură’. ‘Acest lucru este complicat, însă nu există alternativă’, a spus ministrul afacerilor externe al Germaniei.

Potrivit lui Frank-Walter Steinmeier, negocierile în vederea soluționării conflictului din estul Ucrainei se desfășoară anevoios. ‘Problema este că vorbim în același timp despre trasarea unei linii de încetare a focului, retragerea de arme grele și combatanți străini, acces pentru ajutor umanitar și schimb de prizonieri’, a subliniat Steinmeier.

‘Suntem capabili să soluționăm conflictul doar dacă vor exista eforturi serioase de ambele părți pentru o încetare permanentă a focului, ceea ce ar putea trasa calea spre o soluție politică. Tuturor trebuie să le fie clar că nu există o soluționare militară a conflictului’, a mai spus șeful diplomației germane.

Un autobuz cu civili a fost lovit marți, în urma unor tiruri lângă Volnovaha, 35 km de orașul Donețk, capitala regiunii cu același nume. Incidentul, soldat cu 12 morți și 18 răniți, este cel mai sângeros survenit după acordurile de pace din septembrie, de la Minsk, încheiat între autoritățile ucrainene și lideri ai insurgenților, sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).