David Cameron promite la Washington progrese în domeniul securității cibernetice
Premierul britanic David Cameron, primit joi la Casa Albă de președintele american Barack Obama, a promis progrese în domeniul securității cibernetice, „noua amenințare” care planează asupra firmelor și țărilor, relatează AFP.
Cei doi lideri, a căror întrevedere are loc la o săptămână după atacurile teroriste de la Paris, au afișat, într-un articol comun publicat în The Times, voința lor de a face front comun împotriva terorismului și de a apăra „libertatea de expresie, statul de drept și instituțiile democratice solide”.
Într-o înregistrare video postată pe Twitter cu câteva ore înainte de sosirea sa la Casa Albă, unde a participat joi seară la un dineu de lucru cu Barack Obama, Cameron a promis „anunțuri importante” în domeniul securității cibernetice.
Evocând atacuri comise de „teroriști, uneori de firme și uneori de state, cum a fost cazul Coreii de Nord”, el a apreciat că este indispensabil ca SUA și Marea Britanie să coopereze pentru combaterea acestei „noi amenințări”.
Cei doi lideri vor face vineri la prânz declarații în cadrul unei conferințe de presă comune, la finalul unei întrevederi în Biroul oval.
La începutul săptămânii, David Cameron, care se pregătește de un scrutin legislativ care se anunță foarte strâns, și-a reafirmat dorința de a întări posibilitățile juridice de a intercepta comunicațiile între suspecți în cazurile de terorism.
Chestiunea gradului de cooperare a giganților americani ai internetului, precum Facebook, Twitter sau Google pentru a dejuca eventuale amenințări de atentate ar urma să fie abordată în mod special, notează AFP.
Întrebat despre acest subiect joi, Josh Earnest, purtător de cuvânt al lui Obama, a fost destul de evaziv. „Trebuie găsit un echilibru între necesitatea ca guvernele și agențiile de informații să obțină un anumit număr de informații și importanța pentru guverne a protejării vieții private a cetățenilor lor”, a declarat el.
Subiectul este sensibil în SUA după dezvăluirile din iunie 2013 ale lui Edward Snowden privind vastele programe de colectare de date ale Agenției Naționale de Securitate (NSA). O reformă a aparatului de supraveghere din SUA a fost declanșată, dar nu a fost încă finalizată.
Cameron și Obama și-au mai precizat în articolul lor comun și determinarea de a continua să răspundă „actelor agresive” ale Rusiei în Ucraina. De asemenea, pe agenda discuțiilor ar urma să se mai afle încheierea acordului de liber schimb UE-SUA, scăderea prețului petrolului, dosarul nuclear iranian sau evoluția epidemiei de Ebola.