Afinitatea pentru gustul dulce trebuie gestionata cu grija

dulciuriMedicii specialiști trag un semnal de alarmă asupra preferinței tot mai mare a oamenilor de a consuma alimente dulci. Însă afinitatea pentru gustul dulce trebuie gestionată cu grijă, adică toate alimentele și băuturile pe care le consumăm să facă parte dintr-un stil de viață sănătos, dublat de o activitate fizică regulată.Oamenii de știință consideră că preferința noastră pentru dulce este un mecanism de supraviețuire evolutiv, asigurând acceptarea laptelui matern, care are un gust ușor dulceag, provenit de la lactoză, carbohidratul primar din acest tip de lapte. Afinitatea pentru dulce se manifestă, deci, încă din prima zi de viață. Fiind mai atrăgător, gustul dulce este adesea utilizat pentru a introduce alimente noi în dieta copiilor, care învață mai ușor să accepte gusturi noi când acestea sunt asociate gustului dulce sau nutrienților bogați în energie, precum amidonul. Conform specialiștilor, apetitul pentru dulce continuă pe perioada copilăriei și adolescenței și descrește treptat în perioada adultă. Acest aspect poate fi explicat prin faptul că volumul de energie necesar copiilor este mai mare decât cel al adulților, astfel că afinitatea pentru dulce este un indicator al creșterii biologice. Totuși, preferința pentru gustul dulce nu dispare niciodată, rămânând chiar și la vârste înaintate o motivație de a consuma dulciuri.

Copiii preferă alimentele bogate în energie în detrimentul celor cu mai puține calorii, deoarece dulcele semnalează și prezența caloriilor, o importantă contribuție fizică pentru copilul activ, aflat în creștere. Pentru ca alimentele cu un conținut mai mic de energie să fie apreciate, acestea ar trebui să fie dulci.

Din păcate, însă, prevalența ridicată a obezității în rândul copiilor și adulților atrage atenția asupra importanței echilibrului dintre aportul de calorii și energia consumată. În timp ce reducerea densității energetice a alimentelor poate fi o soluție pentru prevenirea obezității, o dietă cu un conținut energetic redus poate avea o atracție senzorială mai mică pentru consumator. Industria alimentară modernă a reușit să ofere alimente și băuturi gustoase, dar cu densitate calorică redusă, iar în acest sens unele dintre cele mai relevante exemple sunt îndulcitorii hipocalorici. Aceștia sunt folosiți în alimente și băuturi păstrând gustul dulce, deși pot reduce la zero conținutul caloric. Utilizați pentru a reduce numărul caloriilor, îndulcitorii hipocalorici pot acționa ca un ajutor în reducerea și menținerea greutății.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.