Valentin Ion, tatăl studentei Aura Ion, decedată în accidentul din Apuseni, a declarat marți că vinovați pentru moartea fiicei sale sunt instituțiile statului, printre care a menționat Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ROMATSA și ministerele care trebuie să gestioneze astfel de situații.
„Vinovați după părerea mea sunt STS, ROMATSA, parțial ISU — dar nu prea sunt vinovați că le-au dat coordonate false, ministerele care au fost implicate și care aveau datoria să se implice, Școala de Aviație, pentru că ăla nu era avion, furtunele erau legate cu sârme… ăla era bombă cu aripi, nu mai era avion de lăsat să zboare”, a spus Valentin Ion cu ocazia unui marș comemorativ organizat marți în Capitală.
Valentin Ion a adăugat că nu mai speră în dreptate, dar nu va renunța la eforturile de a găsi vinovații pentru accidentul din Apuseni.
„Am angajat un expert tehnic și o să analizăm și noi problema asta, nu ne lăsăm nici noi după ei, că dacă ar fi după ei ar spune că tot echipajul era băut. Nu mai sper în dreptate, pentru că dreptatea ne-o fac tot ei: ei ne conduc, ei sunt vinovații principali, ei dau legile, ei pun procurorii, ei dau judecătorii. Ne luptăm, pentru că nu poți să lași așa ceva fără luptă, dar fără speranță”, a mai spus Valentin Ion.
Circa 25 de persoane au participat marți la un marș comemorativ pentru omagierea victimelor accidentului aviatic petrecut în urmă cu un an în Munții Apuseni, studenta Aura Ion și pilotul Adrian Iovan.
Participanții au depus flori și au aprins lumânări la Statuia Aviatorilor din Capitală, după un marș desfășurat între Piața Charles de Gaulle și Statuia Aviatorilor.
Pe 20 ianuarie 2014, un avion de tip Britten — Norman Islander (BN 2) cu șapte persoane la bord s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Apuseni, la peste 1.200 de metri altitudine.
În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul și o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul Elias. Medicii erau transportați la Oradea, unde urmau să participe la o operație de prelevare de organe pentru transplant.
Pilotul Adrian Iovan și Aurelia Ion — o tânără, ofițer-student — și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic.
Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.