Breaking News

Castelul Teleki și vila de la Predeal a lui Ceaușescu, printre proprietățile din portofoliul Artmark Historical Estate

Castelul Teleki și Cula Greceanu – monumente istorice clasate în grupa A – dar și vila de la Predeal a lui Nicolae Ceaușescu se numără printre proprietățile din portofoliul Artmark Historical Estate, o nouă divizie specializată în vânzarea monumentelor istorice și de artă, a casei de licitații românești, informează un comunicat Artmark.

Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea, cea mai veche culă din România
Artmark Historical Estate oferă publicului ocazia de a oferta și de a achiziționa clădiri care, cu sute de ani înainte, erau însuflețite de figuri marcante ale istoriei naționale.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A — de valoare națională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cât și în grupa B — reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Cea mai renumită reședință neclasată din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Vila construită încă din 1927 a devenit în anii ´50 prima reședință din Predeal a lui Nicolae Ceaușescu, încă de pe vremea când era ministru adjunct al Apărării Naționale și șef al Direcției Superioare Politice a Armatei.

Vila Postăvaru din Predeal, fosta reședință a lui Nicolae Ceaușescu

Zona în care este amplasată vila este cea a locuințelor de protocol, în apropiere aflându-se și vila de protocol folosită de fostul șef al statului, Traian Băsescu.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara (județul Mureș) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moștenire peisajului ardelenesc. Construcția, care respectă cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvănene a secolelor XVIII-XIX.

Castelul Teleki din județul Mureș

Castelul era renumit pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, care atrăgeau oaspeți precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I. Potențialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putând fi transformat într-un castel de vânătoare sau într-un complex turistic istoric, atrăgând turiști din întreaga lume.

Unul dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea, cea mai veche culă din România (casă fortificată în formă de turn, ridicată de boierii olteni ca măsură de apărare împotriva otomanilor).

Sub bolți, celebra scriitoare și figură a neobizantismului românesc, Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1936 fresce ale familiei Măldărescu ce înfățișează întreaga istorie a familiei de boieri. Remarcată pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosită în producțiile cinematografice românești, aici turnându-se filme ca: „Neînfricații”, „Drumul Oaselor” și „Iancu Jianu-Haiducul”. De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanță națională.