Omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu, urmărit penal în dosarul lui Cristian David (surse)

Procurorii DNA au început miercuri urmărirea penală împotriva omului de afaceri Gheorghe Doloiu, președintele Consiliului de Administrație al societății Legume Fructe SA din Buzău, în dosarul în care este cercetat și fostul ministru de Interne Cristian David, conform unor surse judiciare.

Doloiu este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, potrivit acelorași surse. El ar fi fost persoana de legătură între Adrian Mladin, cel de la care ar fi primit mită Cristian David, și fostul prefect de Buzău, Marian Cristinel Bâgiu, pe care fostul ministru de Interne l-ar fi determinat să urgenteze eliberarea titlului de proprietate asupra unui teren revendicat.

Prefectul Bâgiu s-ar fi întâlnit cu Mladin în anul 2007, la solicitarea lui Cristian David, pentru a discuta despre retrocedare. Ulterior, în cadrul unei alte întâlniri private dintre cei doi, Gheorghe Doloiu a fost prezentat ca persoană de contact pentru rezolvarea tuturor problemelor care ar fi putut să apară.

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost reținut miercuri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și va fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Ca urmare a îndeplinirii obligațiilor legale ce derivă din prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999 și ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curții Constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cristian David, ministru al Internelor și Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 — 22 decembrie 2008), pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită”, se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit DNA, ministrul Cristian David ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunțător, prin intermediar, pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Cristian David a fost adus miercuri dimineață cu mandat la sediul DNA.

În cauza respectivă se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.