Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat joi că este „absolut convins” că se va ajunge la „o formulă europeană în ce privește insolvența persoanelor fizice, dar după dezbateri foarte atente și după o planificare realistă de intrare în vigoare a unui asemenea act normativ”.
„(…) Am spus de fiecare dată, inclusiv la dezbaterile pe Codul insolvenței, trebuie să realizăm un echilibru rezonabil între creditor și debitor. Din perspectiva noastră, credem că actualul Cod al insolvenței realizează acest echilibru. Am ajuns la texte acceptate de toată lumea după multe dezbateri, după asistență a Băncii Mondiale, acordată Ministerului Justiției, pentru elaborarea unui proiect de act normativ, după ce am inclus toate categoriile profesionale în foarte multe dezbateri și după dezbateri lungi în Parlament. Sunt absolut convins că vom ajunge la o formulă europeană în ce privește insolvența persoanelor fizice, dar după dezbateri foarte atente și după o planificare realistă de intrare în vigoare a unui asemenea act normativ”, a spus Cazanciuc, într-o conferință de presă la Ministerul Dezvoltării, în care s-au prezentat prioritățile pentru investiții publice în domeniul justiției.
Ministrul Justiției a adăugat că cei care au discutat despre nevoia unui act normativ, care să intre în vigoare „de mâine”, nu s-au gândit „probabil” la infrastructura de instanțe care ar trebui să primească sute de mii de solicitări în ce privește insolvența persoanelor fizice.
„Trebuie văzut dacă este absolut necesar să ajungi în instanțele de judecată cu o astfel de procedură, dacă nu s-ar putea face prin proceduri prealabile, înainte de instanța de judecată, și, doar în anumite cazuri excepționale, să ajungi în instanțe. E doar o discuție, e nevoie de o dezbatere foarte serioasă pentru un astfel de proiect”, a încheiat Robert Cazanciuc, întrebat fiind dacă este de acord cu o declarație pe acest subiect a unui membru al CSM.
Judecătorul Adrian Bordea, membru CSM, a susținut miercuri, în dezbaterile de la Comisia juridică din Camera Deputaților pe proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice, că sistemul judiciar nu poate să preia aproximativ un milion de dosare de insolvență și că este nevoie de o modificare a structurii de personal și a infrastructurii sistemului judiciar.