Două asociații medicale solicită MS și CNAS compensarea costurilor chirurgiei bariatrice în obezitatea morbidă

Asociația Română pentru Studiul Obezității și Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice au cerut joi ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, într-o scrisoare deschisă, să găsească soluții pentru compensarea costurilor chirurgiei bariatrice în obezitatea morbidă.

„Așa cum suntem convinși că știți, obezitatea și comorbiditățile acesteia (în primul rând hipertensiunea arterială și diabetul zaharat tip 2) reprezintă una dintre cele mai grave provocări (dacă nu cea mai gravă) la adresa sănătății populației în lume, dar și în țara noastră. Studiile epidemiologice populaționale recent efectuate în țara noastră (studiul PREDATORR și studiul ORO) confirmă faptul că ne înscriem, din păcate, în aceleași tendințe îngrijorătoare privind incidența și prevalența obezității observate și în celelalte țări europene. Deși cercetătorii și practicienii fac eforturi continue, atât pe plan mondial cât și în țara noastră, pentru găsirea soluțiilor terapeutice optime, intervențiile farmacologice au efecte modeste, iar optimizarea stilului de viață, deși cu o eficiență confirmată, are în continuare probleme majore de aderență, mai ales în obezitatea morbidă”, susțin reprezentanții celor două organizații în scrisoarea deschisă.

Potrivit acestora, studiile efectuate pe un număr mare de pacienți, cu o durată de urmărire a efectelor de peste 10 ani și „comunicate în reviste de cea mai înaltă calitate” au demonstrat „convingător” beneficiile chirurgiei bariatrice atât în ceea ce privește creșterea calității vieții și creșterea speranței de viață, cât și în ceea ce privește reducerea costurilor de îngrijire a acestor pacienți.

„În țara noastră mai mulți colegi chirurgi s-au perfecționat în efectuarea acestor intervenții. Din păcate însă costurile materialelor necesare fac ca accesibilitatea pacienților la aceste intervenții să fie foarte redusă. Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să găsiți soluții pentru compensarea acestor costuri, cel puțin parțial și cel puțin pentru pacienții cu obezitate morbidă. Am recurs la procedura scrisorii deschise având în vedere faptul că decizia d-voastră ar putea fi susținută și de societatea civilă”, a afirmat președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității, Gabriela Roman, și președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Ioan Andrei Vereșiu, în scrisoarea deschisă.